21
Kasım
2024
Perşembe
MUĞLA

Zeytinde bordo bulamacı farkı

Muğla’nın Milas ilçesinde zeytin üreticileri zeytin ağaçlarından daha fazla verim alabilmek için bordo bulamacı uygulamaya başladı.

Milas Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık Merkezi Ziraat Mühendisi Serdar Baltacı, zeytin ağaçlarına bordo bulamacının yapılmasının önemli olduğunu, bordo bulamacı yapılan ağaçlarla yapılmayan ağaçlar arasında verim farkı gözlendiğini belirtti.

Serdar Baltacı, zeytin ağaçlarında bordo bulamacının uygulanmasının verimi etkilediğini belirterek, Marmara Bölgesi’nde bordo bulamacının Kasım-Aralık, Ocak-Şubat ve Mart-Nisan aylarında olmak üzere 3 defa uygulandığını söyledi. Bordo bulamacını kullanan çiftçilerin ve çevresindeki çiftçilerin verim farkını gördüklerini bu nedenle de bu yıl birçok çiftçinin bordo bulamacını uyguladığını kaydeden Baltacı, bütün çiftçilerin bu uygulamayı yapmalarını önerdiklerini ifade etti. Baltacı, “Bordo bulamacı hasat sonu, budama işlemleri bittikten sonra, erken ilkbahar donlarına karşı (Nisan-Mayıs) ve erken kış donlarına karşı (Eylül-Ekim) uygulanabilir. Hasat sonu atılırsa yüzde 2-3, budama işlemleri bittikten sonra yüzde 1.5-2, erken ilkbahar donlarına karşı yüzde 1-1.5 ve erken kış donlarına karşı yüzde 1 uygulanması gerekir” dedi.

Bordo bulamacının zeytinlerde oluşan halkalı leke hastalığını engellidiğini, bu uygulamayı yaygınlaştırmak için köylerde zaman zaman seminerler verildiğini kaydeden Baltacı, çiftçilerin bordo bulamacının önemini kavramaya başladıklarını kaydederek, “Ürün veren ağacın kök boğazı doldurulmalıdır. 3-5 yılda bir toprağa ahır gübresi verilir. Hasat sonu ağaçlarda bakım işleri yapılır. 5-10 yılda bir toprak PH’sına göre toprakta kireç uygulaması yapılır. Arazi konumuna göre tesviye işlemleri yapılır. Toprak analizi için örnek alımına başlanır. Yeni zeytinlik alanları tahsis edilecekse dikime başlanır. Tahlil sonuçlarına göre kompoze gübre uygulamaya başlanır. Zeytin kara koşnili için mücadeleye başlanır. Mantari hastalıkla mücadeleye başlanır. Bordo bulamacı uygulama dönemi başlamıştır. Bu dönemde verilecek göz taşı iklim koşullarına göre yüzde 1.5-2’lik olmalıdır” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 12:25:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?