Fethiye'yi tatil için tercih eden İngilizlerin bölgeye yararları kadar zararları olduğu ortaya çıktı. Fethiye'ye gelen İngilizlerin burada aldıkları evleri, web siteleri aracılığıyla başka yabancı turistlere kiraladıkları, bu durumunda bölge turizmine ciddi zararlar verdiği belirtildi.
Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, yetkilileri göreve çağırdı. Özellikle İngilizlerin sahip oldukları mülkleri yurt dışından yayın yapan web siteleri aracılığıyla Almanya, Norveç ve İngiliz turistlere kiraladıklarını belirten Nevzat Tilkici, bu yolla yıllık 10-15 milyon sterlin arası bir turizm ve vergi zararının ortaya çıktığını söyledi. Fethiye ve yöresinde bu tür ilanlarla kaçak olarak kiralanan 2500-300 arası konut olduğunu belirten Tilkici, şunları söyledi: "Bu konuyu 2005, 2006 ve 2007'de dile getirdik. Hem yerel hem de ulusal basına konuyu taşıdık. Ne yazık ki bu konuda başarılı olamadık. Şu an yaptığımız araştırma ve çalışmalar sonucunda bu haksız kazancın devam ettiğini gördük. Yabancı uyruklu kişiler almış oldukları mülkleri yurt dışında bulunan web sayfaları aracılığıyla İngiltere, Almanya ve Norveç gibi ülkelerdeki insanlara tanıtımını yaparak kiralıyor. Kendi mülklerini çok daha değerli bedelle kiraya verdikleri için kendileri de daha ucuz dairelere yerleşerek burada gelir elde ediyorlar."
Ülkemizin bu paralardan hiç faydalanamadığını anlatan Tilkici, şöyle konuştu: "Burada bu işin tamamıyla ticaretini yaptıkları gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ne KDV ne de vergi ödemiyorlar. Aslında turizmin daralması ve kısalmasının sebeplerinden biri de bu tür devremülk sisteminde yabancı uyruklu kişilerin mülklerini bu yolla kiraya vererek gelir elde etmeleridir. Bu durum turizme ciddi zarar vermektedir. Çünkü kiraya verdikleri binanın havuzu ve bir amerikan barı olması oradaki mevcut müşterinin lokanta, kafe ve bara çıkmadan günlük yaşamını sürdürmesine neden oluyor."
Tilkici, burada maliye ve defterdarlıklar konuya el atarsa, odalar ve derneklerde bu çalışmaya destek verirse bu sorunun çözüleceğini söyledi. Yıllık kaybın 10-15 milyon sterlin arası olduğunu anlatan Tilkici, sözlerine şöyle devam etti: "Yaptığımız çalışma sonucunda Marmaris, Kuşadası, Bodrum, Kaş ve Kalkan arasında bu tür ranttan yıllık 10-15 milyon sterlin gelir elde edildiğini biliyoruz. Fethiye merkez ve bölgesinde bu tür yazlık ve apartların sayısının 2500 ile 3000 bin arasında olduğunu biliyoruz. Bunun kısa zamanda devletimiz aracılığıyla önlem alınarak sonlandırılması lazım. Kim olursa olsun elde etmiş olduğu gelirin vergisini devlete vermeli. Özellikle haksız kazanç elde ediyorsa bunun bedelini ödemeli."
Tilkici'nin verdiği bilgiye göre, bu durum Türkiye'nin özellikle sahil beldelerinde çok daha fazla. Marmaris, Bodrum, Kuşadası ve Fethiye gibi rantın yüksek olduğu yerlerde haftalıkları 750 - 1000 sterlin civarında kiralanan bu mülkler vergisiz kaçak kazanç sağlıyor. Buradaki paralar ise hep İngiltere'ye gidiyor.