Ege Fikir Önderleri AB Eğitim Programı, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) tarafından, Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESİAD) ve Türkiye-Avrupa Birliği Derneği'nin katkıları ile Uşak'ta başladı.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uşak Halit Ziya Kampüsü toplantı salonunda, sabah saatlerinde başlayan programın açılışına, Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın, Uşak Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Halil Ağaoğlu, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, temsilciler ve öğrenciler katıldı.
Ege Bölgesi illerinde küçük ve orta büyüklükteki firma, kamu kurum ve Belediye ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelik olarak sürdürülen 'Ege Fikir Önderleri' eğitimlerine ev sahipliği yapmaktan kıvanç duyduklarını ifade eden Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Temizocak, "Ege Bölgesi için özgün bir kalkınma modelinin ortak akıl ve katılımcılıkla oluşturulması ve uygulamasında öncülük etmek üzere kurulan EGEV, Ege'deki 10 ilin valilikleri, belediyeleri, üniversiteleri, sanayi ve ticaret odaları, borsaları, esnaf ve sanatkarlar odaları, ziraat odaları, bölge sanayici ve iş adamları dernekleri ve bölgesel şirketlerin katılımıyla faaliyet göstermektedir. Ege Fikir Önderleri AB Eğitim Programı'nı bölgenin tüm illerinde sürdüreceğiz ve AB eğitimleri almış fikir önderleri yetiştireceğiz" dedi.
Ege'de gerçekleştirilen en kapsamlı eğitim programları arasında gösterilen AB eğitimlerinin daha çok kişiye yayılabilmesi için 'Fikir Önderleri' kavramının oluşturulduğunu belirten ESİAD Başkanı Mehmet Ali Kasalı, "Yapılan bir araştırmada AB konusunda beklentisi en yüksek olan ülke ve AB konusunda en bilgisiz olan ülke Türkiye olarak belirlenmiştir. Bizim katılımcılardan temel beklentimiz, bu programda elde ettikleri bilgileri, çevrelerine, çalışma arkadaşlarına ve ilgili gördükleri diğer yapılara aktararak bilginin yayılması sağlanmalıdır. Ayrıca program sektörel konularda bilgi kaynaklarına ulaşmada yol göstermekte ve uygulama bilgilerinin yayılmasını da amaçlamaktadır" dedi.
3 Ekim tarihi ile başlayan AB sürecinde yaklaşık 10-15 yıl sürecek olan dönemde toplum AB'nin doğrudan ve dolaylı yönden etkileyeceğini belirten Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman, "Ülkemizde 234 bin işletmeden sadece Bin adeti AB standartlarında üretim yaptığı için bu konuda işimizin ne kadar zor olduğunu göstermektedir. AB konusunda yapacağımız bilgilendirme toplantıları büyük katkı sağlayacaktır. Son 4 yılda yüzde 7 oranındaki kalkınma hızı ile aynı şekilde devam edersek AB ülkelerinin refah düzeyine 30 yılda ulaşırız. Ancak AB standartlarında üretim ve istihdamı hızlandırırsak en kısa süre refah düzeyine ulaşırız" dedi.
Uşak'ta gerçekleştirilecek eğitimlerde AB ile Türkiye AB ilişkileri ve AB'nin ortak tarım, ticaret politikaları ile bu politikalara Türkiye'nin uyumu, KOBİ'ler ve rekabet konularının işleneceğini kaydeden Türkiye-AB Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Günuğur, "Uşak'ta tarım ve tarıma dayalı sanayi ile KOBİ'ler ve rekabet konuları öne çıkıyor. Aktif katılımlı bir ortamda bilgi aktarmayı hedefliyoruz. Fikir önderlerinden gelecek pek çok soruya yanıt arayacağız. Daha önce yaptığımız eğitimler sırasında da çeşitli soru geldi. Aktif katılımlı bir ortam oluştu ve algılama düzeyi yüksek oldu" şeklinde konuştu.
İki gün de toplam 16 saat sürecek olan eğitimler sonrasında katılımcılara EGEV tarafından 'Fikir Önderi Sertifikası' verilecek.