Ömer Bedrettin UŞAKLI (1904-1946)
Şair, yönetici.Uşak’ta doğdu. Ortaöğrenimini Kabataş Lisesi’nde, yükseköğrenimini Ankara Siyasal Bilimler Fakültesi’nde tamamladı (1927).
İlk şiirlerini yükseköğrenimi sırasında Milli Mecmua’da yayımlandı. Bursa’da maiyet memuru olarak staj yaptı. Mudanya kaymakam muavinliğine atandı. Daha sonra çeşitli ilçelerin kaymakamlıklarında bir süre de Artvin Vali Vekilliği’nde bulundu. 1938-1943 arasında mülkiye müfettişliği yaptı. 7. dönem Kütahya milletvekili seçilerek meclise girdi.
Anadolu’da görev yaptığı yıllarda tanıdığı yöreler, kişisel izlenim ve gözlemleri şiirinin duygu ve düşünce kaynağını oluşturmuştur. Doğayı izlenimci bir gözle, ülke gerçeklerini ve bireysel duygulanışları içli bir duyarlığın sezgileriyle ve öznel bir bakışla, şiirinde yansıtmıştır.
Anadolu’dan değişik, canlı görünümler çizmiştir. Kullandığı simgeler ve yaptığı betimlemelerle "hayal"i ön planda tutmuştur. Doğa, gurbet, deniz, ölüm ve özlem, şiirlerinin başlıca temalarıdır. Hece ölçüsü geleneğine bağlı kalmıştır. Giderek öz bakımdan, bu geleneğin öncüleri olan F.N. Çamlıbel ve O.S. Orhon’un etkilerinden arınmış, çağdaş Fransız şiirinin yapı özelliklerinden yararlanmıştır.
Başlıca eserleri :
Deniz Sarhoşları, 1926, (değiştirilmiş 2. Basım 1929);
Yayla Dumanı, 1934;
Sarıkız Mermerleri, 1940;
Yayla Dumanı-Seçme Şiirler, 1945.