22
Aralık
2024
Pazar
EKONOMİ

Sulama pompalarına tepki

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, sulama pompaj istasyonlarının elektrik faturalarının tamamının çiftçilere yüklenmesi halinde pompaj istasyonlarının hiçbir işe yaramayacağını savundu. Taş, tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarının sanayide kullanılanlara endekslenmesi gerektiğini ifade etti.

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, Adıyaman'a kurulan ve kısa süre sonra hayata geçirilecek olan sulama pompaj istasyonlarını eleştirdi. Taş, trilyonluk yatırımların boş yere bekletildiğini söyleyerek, "Adıyaman'ın Çelikhan İlçesi civarında kurulan Çam Gazi Barajı tamamlanmasına rağmen kanalları bitirilmedi.

Trilyonluk yatırım yapıyorsunuz ve kanalları yapılmadığı için suyu bekletiyorsunuz. Bu kanalların bir an önce yapılarak toprakların suya kavuşturulması gerekiyor" dedi.

Taş, sulama pompaj istasyonlarının bölgede çiftçiler tarafından zaten uygulandığını ifade ederek, "Bir trilyona yakın, pompaj istasyonu için yatırım yapan çiftçiler var. Elektriğin yüksek fiyata verilmesinden dolayı, çiftçilerin bu yatırımları kapanma noktasına gelmiştir. Yarın bu Samsat Pompaj İstasyonu faaliyete geçtiği zaman oranın elektrik masrafı da çiftçilere yüklenecekse, oranın çalışması mümkün değil. Çünkü dekar başına 60-70 YTL arasında bir maliyet biniyor. Çiftçilerin bu parayla sulama yapması mümkün değil" diye konuştu.

Taş, elektrik konusunda ciddi çalışmaların yapılması gerektiğini bildirerek, "Kısa süre sonra hayata geçirilecek olan sulama projeleri için ne yapabiliriz? Öncelikle Şanlıurfa Harran bölgesinde, Atatürk Barajı kanallarıyla 10-12 YTL'ye dekar başına araziler sulanmaktadır. Bu pompaj istasyonlarında da eğer o yol izlenirse başarılı olunur. Ancak bu yapılmayıp elektrik parası çiftçilere yüklenecekse, sulama pompaj istasyonları bir yıldan fazla çalıştırılamaz. Haziran ayında faaliyete girecek olan 1. Samsat Pompaj İstasyonu 80 bin dekarlık bir alanı sulayacak. Ben yetkilileri bu konuda sık sık uyararak, bu sistemle çalışmanın mümkün olmayacağını anlattım. Barajda satılan suyu 10 YTL'ye satıyorlarsa benim çiftçime iki katına versin. Ama elektrik parasını devlet karşılasın" diye konuştu.

Sulama pompaj istasyonlarından verilecek suyun maliyetini devletin karşılamaması durumunda başka seçeneklerinde olabileceğini hatırlatan Taş, "Geçmişte en ucuz elektriği tarımsal sulamada kullanıyorduk. Şimdi tarımda kullanılan elektriğin KW'tı 137 bin lira sanayicinin kullandığı ise 50 bin lira en azından tarımsal sulamada kullanılan elektrik sanayide kullanılan elektrik seviyesine çekilmelidir. Sanayicilere verilen destek çiftçilere çok görülmemelidir" diyerek konuşmasını tamamladı.

.
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2006 Çarşamba 21:24:04
Güncelleme :26 Nisan 2006 Çarşamba 21:27:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?