Türkiye'de 18 ilin tamamında 63 ilin de riskli bölgelerinde 15 ila 49 yaş arası kadınlara yapılan tetanos aşısı, Adıyaman'da belirli bölgelerde yapılmaya başlandı.
Adıyaman'ın Sincik İlçe merkezi ile Yarpuzlu ve Dilektepe Köyleri'nde, Gerger İlçesi'nin Gölyurt ve Güngör Köyleri'nde, Kahta İlçesi'nin Pozpınar Köyü'nde, Besni İlçesi'nin Sarıkaya Köyü'nde yapılan aşılama çalışmaları 1 hafta boyunca sürecek. Adıyaman Sağlık Müdürü M. Emin Taş, konu hakkında yaptığı açıklamada, yeni doğan tetenosuna yakalanan bebekler ile tetanosa yakalanan kadınlarda, hastalığın tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanacağını söyledi. Taş, "Yeni doğan tetanosuna yakalanan bebekler normal doğar, fakat doğumdan 3 ila 28 gün sonra emmeyi bırakır. Kaslarında kasılmalar ortaya çıkar, vücut kaskatı gergin bir hal alır. Anne tetanosu ise, gebelikte, doğum sırasında ve loğusalık döneminde annede tetanos belirtilerinin görülmesidir. Yeni doğan tetanosuna, temiz şartlarda yapılmayan doğumları takiben, göbek kordonunun bakımının uygun yapılmaması veya üzerinin temiz olmayan maddelerle kapatılması sebep olur. Annelerse, kesici ve delici yaralanmalar, düşükler ve doğumlar sırasında kullanılan aletlerin kirli olması sonucunda tetanosa yakalanabilir. Bizler, tetanos hastalığına anne ve bebeklerin yakalanmaması için riskli bölgelerde aşılama çalışmalarına başladık" diye konuştu.
Tetanosa yakalanan kişilerde ölüm oranının yüzde 70 ila 100'e kadar çıkabileceğine dikkat çeken M. Emin Taş, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl dünyada 450 bin bebek yaşamlarının ilk ayı içerisinde yeni doğan tetanosuna ve 40 bin annede de tetanosa bağlı olarak ölmektedir" şeklinde bilgi verdi.
.
Yayın Tarihi :
10 Mayıs 2006 Çarşamba 19:51:10