Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Gündüz köyünden göç eden 138 mülk sahibi, terör tazminatı için dilekçe verdi. Valilik, 136 köylünün "keyfi boşaltma" gerekçesiyle ret edip aynı durumda olan 2 kişiye ise yıllar sonra tazminat ödedi. Evi, arabası ve bahçeleri yanan köylüler, çifte standart yapıldığını iddia ederek haklarını bundan böyle AİHM'de arayacaklarını söyledi.
TBMM'de 2004 yılında kabul edilen 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların karşılanması hakkındaki kanun kapsamında ödemelerde zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. Toplam 51 bin 345 başvurunun yapıldığı Diyarbakır Valiliğinde oluşturulan 6 zarar tespit komisyonları karar bağladığı 40 bin dosyadan 13 bin'in 'Göç eden kişilerin güvenlik sıkıntısından değil daha iyi bir yaşam için köyünü terk edip şehirlere yerleştirildiği' i gerekçesiyle ret etti. Komisyon kararına itiraz eden Silvan İlçesine
bağlı Gündüz Köyü sakinleri Diyarbakır İdare Mahkemesine başvurdu. Mahkeme, İlçe jandarma ve ilçe nüfus müdürlüğündeki kayıtları inceledikten sonra 1994 yılında köyde zorunlu göç olduğuna kanat getirerek köylülerin yaptığı başvuruların değerlendirilmeye alınmasına karar verdi. Zarar tespit komisyonu ikinci bir inceleme yapmadan dosyayı kapatarak Gündüz köyünde tazminat için başvuran 136 kişinin başvurusunu ret etti. Ancak aynı komisyon köyde göç eden Mehmet Meki Çetinkaya'ya 16 bin TL, Mehmet Oruçlu isimli vatandaşa ise 40 bin TL arasında terör tazminatı ödedi.
Komisyonun çifte standart yaptığını öne süren Gündüz köyü sakinleri haklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM)arayacaklarını söyledi. Eski köy muhtarı Selim Çiçek, "Çatışmalı süreçte ev, araba ve bahçelerimiz yakıldı ve yıllarca tarlalarımızı ekemedik. Bunlar devletin resmi kayıtlarında olmasına karşın bizim keyfi göç etiğimiz iddia ediliyor. Aynı köyde birlikte Mersin, Yalova ve Diyarbakır'a göç ettiğimiz 2 kişiye tazminat ödendi bize ne hikmet ise verilmiyor" diye konuştu.
Hukukun kişiye özel işlendiğini iddia eden Sıdık Köse ise PKK ve Hizbullah bakılarından ötürü köyden göç ettiklerini ve mağduriyetlerinin karşılanması için AİHM'ye başvuracaklarını söyledi. PKK ve Hizbullah arasındaki çatışma sürecinde Gündüz köyünde zorunlu göçlerin yaşandığını belirten Diyarbakır Barosu Avukatı Mehmet Rauf Çiçek, keyfi uygulama ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "İdare aynı köyde başvuru yapan iki vatandaşa 5233 sayılı yasa kapsamında son bir ay içerisinde tazminat ödemesi
yaptı, yani idare istediği kişileri yasa kapsamında değerlendirip ödemede bulunmuştur. Vali beyin bu konu ile ilgili araştırma yapıp haksızlığın gidermesi gerekiyor. Talebimiz Vali bey tarafından bağımsız yeni bir komisyonun oluşturup yerinde inceleme ve keşif yaparak durumu tespit etmesi ve ödeme yapılan diğer vatandaşlar gibi tüm zarar gören köylülere de ödeme yapılmasıdır. Aksi bir durum söz konusu olması halinde önümüzdeki günlerde dosyayı AİHM'e taşıyacağız" şeklinde konuştu.
Diyarbakır Valiliği zarar tespit komisyonu yetkilileri ise ödeme yapılan 2 köylünün dosyasının Danıştay kararından önce işleme konulduğunu ve bu nedenle ödemenin yeni yapıldığını, yanlışlık tespit edilmesi halinde ödenen paranın iadesi için mahkemeye başvuracaklarını söyledi.
![]() |
![]() |