21
Mayıs
2025
Çarşamba
SİLVAN - DİYARBAKIR

Tütün çiftçisinin hükümete isyanı

Tütüne uygulanan kota ve düşük fiyat nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirten Silvanlı üreticiler, tütün, pamuk, mısır ve hububat konusunda hükümetin kendilerine güven vermediğini söylediler.

Güneydoğu çiftçisi olarak, kaliteli tütün yetiştirdiklerini, fakat uygulanan yanlış tarım politikaları sonucunda mağdur duruma düştüklerini ifade eden tütün üreticileri, yetkililerin sorunlarına çözüm bulmasını istiyor.

Hükümetin, tarım politikalarını ’Alternatif Ürün Yetiştiriciliği’ başlığı altında sürdürdüğünü belirten tütün üreticileri, "Devletin uyguladığı politikalar yüzünden tüm dünyada rağbet gören pamuk, mısır ve hububat, Türkiye’de bitirilmeye çalışılıyor. Tütün, Yunanistan’da 7-8 Euro’dan alıcı bulurken, dünyanın en kaliteli tütününün yetiştirildiği Silvan’da ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise 3-4.5 milyon lira arasında alıcı buluyor. Çok uluslu şirketler, umudumuz olan ürünlerden ellerini çeksinler. Çocuklarımızın geleceğiyle oynamasınlar. Başa getirdiklerimiz, milletin yanında olsun" şeklinde konuştular.

"HÜKÜMET SESİMİZİ DUYSUN"

Silvan’da tütüncülük yapan Zeki Yaşar, geçimlerini sadece tütüncülükle sağladıklarını ve bu nedenle aile fertleri olarak, 13 ay boyunca tütünle yatıp tütünle kalktıklarını belirtti. Yaşar, "Okul çağındaki çocuklarımız, küçük yaşta nikotinle iç içe yaşamak zorunda kalıyor. Avrupa Birliği sürecinde hükümetten beklentilerimiz var. Bizim ve bizim gibi mağdur edilen çiftçilere bir an önce iyileştirme yapılmasını istiyoruz. Bize, ’Alternatif ürün’ dediler; tütünün alternatifi yoktur. Silvan’ın ekonomisini ayakta tutan tütün, maalesef yok edilmek isteniliyor" dedi.

"TEKEL ÖZELLEŞTİRİLMESİN"

Geçimini tütüncülükle yapan birçok vatandaşın, metropollere göç ettiğini belirten Konak Mahalle Muhtarı Nedim Çetinkaya da, TEKEL’in özelleştirilmesine ve yerli tütün üretiminin kısıtlanmasına karşı olduklarını kaydederek, "İlçemiz, tarım bölgesi olduğu için yüzyıllardır tütüncülükle uğraşmaktayız. Ancak, hükümetin Avrupa Birliği sürecinde izlediği politika gereği tütüne getirilen kota sistemi, zorluk yaşamamıza neden olmuştur. Göç eden insanlar, bugün metropollerde yaşam mücadelesi vermektedirler. Güneydoğu Bölgesi’nde uygulanan kota sistemi ile tütün üreticisinin elindeki ekmeği alınmıştır. TEKEL’in özelleşeceğini söylüyorlar. Biz çiftçiler olarak, TEKEL’in özelleştirilmesine ve yerli tütün üretiminin kısıtlamasına karşıyız" diye konuştu.

"TÜTÜN, ESRAR EKMEKTEN DAHA TEHLİKELİ OLDU"

Silvan’da tarımla uğraşan Vahyettin Kara ise, hükümetin tütün üreticilerini zora soktuğunu belirterek, "Tütün, esrar ekmekten daha tehlikeli olmuştur. Yıllardır bas bas bağırıyoruz, kimse sesimizi duymuyor ya da duymak istemiyorlar. Tütün üreticileri mağdur edildi. AK Parti hükümetinin iktidara gelmesiyle umutlanan tütün üreticileri, maalesef hayal kırıklığı yaşamıştır" dedi.

Silvan Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çapan da, bu yıl tütüne uygulanacak baş fiyatı sabırsızlıkla beklediklerini dile getirerek, "İlçe merkezi ile bağlı köylerdeki vatandaşımız tarım çiftçiliğiyle geçimlerini sağlamaktadırlar, ancak hükümetin yanlış politikaları yüzünden pamuk, mısır, tütün ve hububat üreticilerimiz zor günler geçirmektedir. Geçen yıl tütüne verilen fiyat, vatandaşlarımızı memnun etmemiştir. Kırsal alanda ekilen ve emeğe dayalı olduğu için maliyeti düşük olan tütüne bu yıl 6 milyon lira fiyat biçileceği beklentisi içindeyiz" şeklinde konuştu.

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde geçimini tütüncülükle sağlayan vatandaşlar, 13 ay boyunca tütünün havalandırması ve bakımıyla ilgilendiklerini belirterek, bu emeklerini karşılığının alamadıklarını ifade ettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2005 Perşembe 13:34:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?