22
Aralık
2024
Pazar
GAZİANTEP

Antep'in vergi kralı Konukoğlu ailesi

Gaziantep'te açıklanan gelir vergisi rekortmenleri listesinde ilk sırayı, her yıl olduğu gibi bu yıl da Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu aldı.

Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, düzenlediği basın toplantısında Gaziantep'teki gelir vergisi rekortmenlerini açıkladı.

İlk sırayı Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'nun aldığını belirten Çember, "Abdulkadir Konukoğlu'nu sırasıyla Ali Kiraz,  Fatih Konukoğlu, Hakan Konukoğlu, Zekeriye Konukoğlu, Hasan Kalyoncu, Adil Sani Konukoğlu, Hasan Ersoy, Sami Konukoğlu ve İsmet Arıkan izledi" dedi.

Çember, ilk 100'e giren mükellefler meslek grupları olarak incelendiğinde ilk sırayı eczacıların aldığını kaydederek, "İlk 100 içerisinde 16 eczacı, 14 yeminli mali müşavir, 14 noter, 9 menkul yatırım ortaklığı, 8 bina müteahhitliği, 8 ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı gelirlerinden oluşan mükellefler yer almaktadır" diye konuştu.

Çember, 2007 yılında 35 bin 370 adet beyanname verildiği ifade ederek, "Beyan edilen vergiye tabi gelir toplamı ise 253 milyon 932 bin 395 YTL'dir. Tahakkuk eden vergi toplamı 60 milyon 215 bin 18 YTL olarak hesaplanırken, ödenecek vergi toplamı ise 22 milyon 247 bin 341 YTL'dir. 2007 yılında beyanname veren mükellef sayısı 2006 yılına göre 410 kişi azalmıştır. 2007 yılında zarar veya sıfır kazanç beyan eden mükellef sayısı ise 4 bin 932 olmuştur. 2007 yılı beyan edilen matrah toplamı yüzde 17, tahakkuk eden vergi oranı ise yüzde 22 artış göstermiştir" şeklinde konuştu.

Çember, mükellef bazında ortalama verginin meslek gruplarına göre dağılımına bakıldığında bir noterin ortalama olarak 128 bin 927 YTL, yeminli mali müşavirin 61 bin 419 YTL, bir eczacının ise 21 bin 629 YTL vergi ödeyeceğinin hesaplandığını dile getirdi.

Çember, asgari ücret matrahının 6 bin 885 YTL olduğunu hatırlatarak yaklaşık 30 sektörde bulunan bazı mükelleflerin asgari ücretli kadar beyanda bulunmadıklarının anlaşıldığını söyledi.

Çember, "Bazı mükelleflerin beyan ettikleri matrahlar trajikomik bir durum oluşturmaktadır. Bu matrahlar bazı mükelleflerin 'Aşırı vergi yükü var, vergi yükü altında eziliyoruz' gibi hayali açıklamalarda bulunduklarının da bir göstergesidir. Biz, vergisini ödeyen mükelleflere teşekkür ederken asıl amacımızın kayıt dışını
kayıt altına almak olduğunu herkes bilmeli. Asgari ücretli kadar beyanda bulunmayan mükellefleri de kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Bu tabloyu değiştirmek için 2008 yılında çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Vergisini ödeyen vatandaşların haksız rekabete uğramalarını önleyeceğiz" dedi.

Çember, Gaziantep'te bir asgari ücretlinin matrahından daha az ortalama matrah beyan eden mükellefler ve meslek gruplarını ise şöyle sıraladı:
"Pastane işletmeleri, özel okullar ve dershaneler, inşaat malzemeleri ticareti yapanlar, matbaalar, fotoğraf stüdyoları, minibüs işletmecileri, bar işletmecileri, ayakkabı ticareti yapanlar, lokantalar, kırtasiyeciler, mobilya, halı ve kilim ticareti yapanlar, şekerleme ve tatlı ticareti yapanlar, konfeksiyoncular, fırıncılar, diş laboratuvarları, sebze ve meyve ticareti yapanlar, kreş ve anaokulları, ikinci el araç alım satımı yapan oto galerileri, kasaplar, bakkallar, internet kafeler, manavlar, emlak alım satımı ve komisyoncuları, özel hastaneler ve poliklinik işletmecileri ile terziler."

Çember, bazı mükelleflerin bildirdikleri beyanlarına göre hesaplanan günlük gelir vergisi tutarlarını ise şu şekilde sıraladı: "Matbaacılar 2.64 YTL, fotoğraf stüdyoları 2.63 YTL, minibüsçüler 2.15 YTL, bar işletmecileri 2.05 YTL, lokantacılar 2.30 YTL, fırıncılar 1.45 YTL, kasaplar 0.90 YTL, bakkallar 0.96 YTL, okul servisleri 0,59 YTL, internet kafeler 0.51 YTL, emlak alım satımı yapanlar ve komisyoncuları 0.42 YTL, özel hastane ve poliklinik işletmecileri 0.31 YTL ve terziler ise 0.21 YTL günlük gelir vergisi ödeyecek. Bir minibüsçünün günlük ödemesi gereken gelir vergisi tutarı 2.15 YTL. Bu tutarın kaç yolcu ücretine denk geldiğinin yorumunu ben sizlere bırakıyorum."

Çember, gerçekleşen listeye bakıldığında halen fiş isteme alışkanlığının edinilmediğinin görüldüğüne dikkati çekerek sözlerini şöyle tamamladı: "Vergi toplanmasında en büyük görev yine vatandaşlarımıza düşüyor. Her alışverişte mutlaka fiş alınmalıdır. Fiş almak bir vatandaşlık görevidir. Her vatandaş, hiçbir getirisi olacağını düşünmeden yaptığı her alışverişten mutlaka fişini almalıdır. Vatandaşlarımız, alınan her fişin devlete vergi olarak döneceğini, alınmayan her fişin ise işletme sahibinin cebine kalacağını bilmelidir. Ayrıca alınan bir ayıplı malı ancak faturası veya fişi varsa değiştirebilirsiniz. Bunu da unutmamak gerek."

.
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 14:07:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?