16
Eylül
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Bakan Şener'den AB ve Ekümenlik konusunda kaçamak cevap

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bankacılık Yasa Tasarısı’nın bu ay meclise sunulacağını söyledi. Kıbrıs’ın tanınması ve ekümenlik tartışmalarına ilişkiler yorum yapmaktan kaçınan Bakan Şener, "Görüntü ve gürültü kirliliğine bakmıyoruz. Biz çizgimizi gösterdik" dedi.

Bakan Şehner, Grand Otel’de düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Toplantısı’ndan sonra, AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek partililerle biraraya geldi. Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, parti binasında basın mensuplarının 17 Aralık ile ilgili sorularını cevaplandırdı. Kıbrıs Rum Devleti’nin tanınması ve ekümenlik tartışmalarını "Gürültü kirliği" olarak niteleyen Şener, "17 Aralık zirvesinde AB ve Türkiye, ilişkilerinde yeni bir döneme girecek. Türkiye’nin tam üyelik müzakerelerinin ne zaman başlayacağına karar verilecek. Bu zirvede ele alınacak belgeler, AB ilerleme raporudur. Takvimin yaklaşması nedeniyle, değişik açıklamalar ve her yapılan konuşma haber niteliği taşımaya başladı. Buna bağlı olarak da zaman zaman karmaşık bir tablo ortaya çıkıyor. 17 Aralık öncesi ortaya çıkan görüntü ve gürültü kirliliğine bakmazsızın Kopenhang kriterlerini yerine getirdik, sonucu bekliyoruz" dedi.

"Konuşulanlar, yapılan değerlendirmeler ve konuşmalar bizim ana çizgimizi ve ana politikamızı değiştirmez" diyen Bakan Şener, "Bu gereklilik içerisinde değiliz. Biz Kopenhang kriterleri içerisinde gereğimizi yerine getirmişiz. AB, bunu ilerleme raporu ile tespit etmiş ve Türkiye’yle müzakereler başlatılması için tavsiye kararı çıkmıştır" diye konuştu.

"AB 17 ARALIK’TA SINAV VERECEK"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, AB’nin 17 Aralık’ta dünya kamuoyu önünde bir sınav vereceğini vurgulayarak şöyle devam etti:

"17 Aralık zirvesi, AB’yi, hukuki niteliğini dünya kamuoyuna gösterecektir. Türkiye’nin, diğer aday ülkelerle eşit statüde olduğu belirtilmiştir. O halde 17 Aralık’ta AB’nin vereceği karar, Türkiye-AB ilişkilerinden öte, AB’nin hukuki niteliğin ne olduğunu gösterecektir. Hukukun üstünlüğü AB’nin temel ilkelerinden biridir, bakalım bu 17 Aralık’ta çekilecek fotoğrafta kendini gösterecek midir? Biz yapmamız gerekeni yaptık. AB’de bu konuda bir sınav verecektir. Bu süreç AB’nin hukuki niteliğini, siyasi etkilerini, ekonomik etkileri ve sosyal ve kültürel etkilerini ortaya çıkaracaktır."
Devlet Bakanı Şener, yeni Bankacılık Yasa Tasarısı’nda bazı değişikler yaptıktan sonra bu ay içinde meclise sevk edeceklerini de belirterek, "Bankacılık Yasa Tasarısı, BDDK tarafından Finans Kuruluşları Yasa Tasarısı olarak bize geldi. Ancak isim değiştirilmesi mümkündür. İsimlendirme başlamak üzere yasa taslağından bazı değişikler yaparak, hükümet tasarısı olarak TBMM’ye gönderilecektir" dedi.

AKParti İl Başkanı Ökkeş Eruslu, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’e ziyaret anısına bir ibrik hediye etti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener daha sonra Diyarbakır programını iptal ederek havayoluyla Ankara’ya hareket etti.

gaziantep
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 15:12:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?