22
Aralık
2024
Pazar
GAZİANTEP

Besiciler süt tesisi istiyor

Gaziantep Et ve Süt üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat, besicilerin sütlerini satabilecekleri bir tesis olmadığı için ürettikleri sütleri pazar yerlerinde açık olarak satmak zorunda kaldıklarını söyledi.


Gaziantep'te 4 milyon 500 bin metrekare alana Türkiye'nin en büyük besi bölgesinin inşa edildiğini ve bu projenin dünyanın en büyük 7. projesi olduğunu belirten Gaziantep Et ve Süt üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat, ''Gaziantep'te besicilik anlamında çok büyük bir proje yürütülmesine rağmen, besicilerimiz üretmiş oldukları sütleri doğrudan verebilecek bir tesis bulamıyor. Besicilerimiz için devlet destekli, hatta bizzat devletimiz tarafından süt alımı yapan tesisler inşa edilmelidir. Biz daha önceleri tesis olmadığı için sütlerimizi muhafaza edebileceğimiz tank talebinde bulunduk ancak üreticinin getirmiş olduğu sütün kilosu 50 Ykr iken, yem maliyetlerinin yüksek olması besicinin maliyetlerini karşılamakta yetersiz kaldı. Maalesef bölgemizde süt alımı yapan bir tesis bulunmuyor. Bunun neticesinde de besicilerimiz üretmiş oldukları sütleri kendileri satmak zorunda kalıyor. Devletimiz bu anlamda tesisleşme yoluna giderse süt ve süt ürünlerinde ciddi bir artış olacak ve bu ürünlerin başka ülkelere ihraç edilmesi de mümkün olacaktır. Bu tür tesisler olmadığı için firmalarımız süt yerine ithal süt tozu kullanarak ürünlerini imal etmekte ve bu ürünleri vatandaşlara sunmaktadır'' dedi.


Besicilerin süt ürünlerini açıkta satmak zorunda kaldığını ve bu tür ürünlerin açık olarak satılmamasına yönelik 2007 yılında bir kanun çıkarıldığını ifade eden Polat, ''2007 yılında çıkarılan bir kanunla il ve ilçe tarım müdürlükleri açıkta satılan süt ve süt ürünlerini durdurabilmek için bir çalışma gerçekleştirdiler. Biz bu kanun uygulanamayacağını daha önceden söylemiştik. Alt yapısı hazırlanmadan bir kanunun yürürlüğe girmesi sektörel ve ekonomik anlamda üreticiye zarar verir demiştik. Bizlere itibar edilmedi ve uygulamada başarısız olundu. Hala bu ürünlerin açıkta satıldığını görüyoruz. Bu kanun çıkmadan önce tarım ve hayvancılığa yönelik ülke genelinde tesisler yapılmalıydı. Açıkta satılan sütler tabi ki tehlike arz etmektedir ancak üreticinin de sütünü verebileceği tesisler bulunmamaktadır. Hükümetimizden acil olarak süt alımı yapabilecek tesisler yapmasını istiyoruz'' diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 16:58:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?