Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Tahsilat Genel Tebliği ile borçlarını ödeyemeyen mükelleflere, borçlarını ödeyebilmelerinde kolaylık sağlayacak yeni düzenlemeler yapıldığını bildirdi.
Çember, düzenlediği basın toplantısında, yeni düzenlemeyle ilgili olarak mükellefleri bilgilendirmeye çalıştıklarını belirtti. Basın yoluyla yapılan bilgilendirmenin dışında 15 bin adet broşür hazırladıklarını ve hazırlanan bu broşürleri memurları aracılığıyla elden mükelleflerde ulaştırıldığını kaydeden Çember, "Amacımız, vergi borcu bulunan mükelleflerimizin bu düzenlemeden faydalanmalarını sağlamaktır. Vergi borcu bulunan mükelleflerimizi 28 Kasım tarihine kadar vergi dairelerine müracaatta bulunmaya çağırıyoruz. Halen yürürlükte olan düzenlemeye göre yıllık yüzde 24 olan tecil faizi de yüzde 3 olarak uygulanacaktır. Tecil edilen borçlar 18 ayda eşit taksitler halinde ödenecek olup, ilk taksitin ödemesi Aralık 2008 tarihinde başlayacaktır" dedi.
Birden fazla vergi dairesine borcu bulunan mükelleflerin her vergi dairesine ayrı ayrı başvuruda bulunması gerektiğini ifade eden Çember, şunları söyledi:
"Taksitlendirme şartlarına riayet edilmemesi durumunda tecil ihlal edilmiş olacaktır. Ancak mükelleflerin taksitlendirme süresi içinde tecilin geçerli sayılması yönünde talepte bulunmaları halinde bu talepleri tecili yapan vergi dairesince değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır. 50 bin YTL'nin üzerinde borcu bulunan mükelleflerden borcun yarısı kadar teminat göstermeleri istenecektir. Bu teminat gösterme konusunda vergi daireleri olarak gerekli kolaylıklar gösterilecektir."
Çember, vergi dairesinin görevlerinden birisinin de borcu bulunan mükelleflerden alacağı tahsil ederek Hazine'ye aktarmak olduğunu dile getirerek, "Bu nedenle zamanında borcunu ödemeyen bütün mükelleflerimizin yapılan düzenlemeden faydalanması ve vakit geçirmeden bağlı oldukları vergi dairelerine başvurmaları kendi yararlarınadır. Bu düzenlemeden yararlanmak istemeyen mükellefler için icra takibi başlatacağız. Mükelleflerimiz daha ağır ekonomik sıkıntılarla karşılaşmamak için bu düzenlemeden yararlanmalıdır" diye konuştu.
Gaziantep'te bütün sektörlerde yaygın ve yoğun bir denetim sürdürdüklerini belirten Çember, "Özellikle vergi kayıp ve kaçağının yoğun olduğu sektörlerde, hiç gelir göstermeyen ve KDV dahil hiç bir vergi ödemeyen riskli grupları belirlemeye çalışıyoruz. Ne yazık ki tahsilat konusunda Gaziantep çok iyi bir durumda değil. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız, tahsilat rakamlarını artırmaktır" şeklinde konuştu.