10
Ocak
2025
Cuma
GAZİANTEP

Çiftçilere yüzde 50 prim desteği

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Bölge Koordinatörü Yaşar Bişkin, çiftçinin Devlet Destekli Tarım Sigortası'ndan faydalanması için tek yapması gerekenin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydını yaptırması ve güncellemesi olduğunu söyledi.

Modern bir tarım ülkesi olma yolunda ilerleyen Türkiye için tarım sigortalarının büyük önem taşıdığını ifade eden Bişkin, devletin tarım sigortaları kapsamında çiftçiye yüzde 50 prim desteği sağladığını söyledi. Bişkin, “Çiftçilerimiz bu prim desteği ile tek geçim kaynakları olan ürünlerini, hayvanlarını ve seralarını sigortaladıklarında sigorta primlerinin yarısı devlet tarafından karşılanacak" dedi.

TARSİM kapsamında bitkisel ürünler için dolu riski ana teminatı ile birlikte yangın, heyelan, fırtına, hortum ve deprem teminatlarının paket halinde, ayrıca açık alanda yetiştirilen meyveler için isteğe bağlı don riski teminatının kapsam içinde olduğunu açıklayan Bişkin, soy kütüğüne kayıtlı süt sığırları ile bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış kümes hayvanlarında, denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerine ölüm riski teminatının da TARSİM kapsamında olduğunu kaydetti.

Çiftçilerin tarım sigortası yaptırması ve yüzde 50 prim desteğinden faydalanabilmesi için tek yapması gerekenin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kaydolması gerektiğini belirten Bişkin, "Çiftçilerin ÇKS kaydı yaptırmak ya da güncellemek için il ya da ilçe tarım müdürlüklerine başvurarak o yıla ait arazi ve ürünü hakkında çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırması gerekir. Herhangi bir sorun yaşanmaması için de arazisinde, ürününde, serasında herhangi bir değişiklik olduğunda yine il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurarak bilgilerini güncellemesi gerekir " dedi.

ÇKS kaydını yaptıran çiftçilerin devlet destekli tarım sigortası yaptırmak için TARSİM branşında faaliyet gösteren 22 sigorta şirketinin herhangi bir acentesine başvurarak sigorta yaptırabileceklerini ifade eden Bişkin, ürününü sigortalama karşılığı ödeyeceği prim 200 YTL ise bunun yarısını çiftçinin yarısını ise devletin ödeyeceğini belirtti.

Çiftçinin ödeyeceği miktar için de çeşitli kolaylıklar sağlandığını kaydeden Bişkin, "Ürününü sigortalama karşılığı ödeyeceği prim miktarı 200 YTL ise bunun 100 YTL'sini devlet sigorta şirketine ödüyor. Kalan 100 YTl'lik prim içinse çiftçiye ödeme kolaylığı sağlanarak sadece yüzde 10'u peşin alınır. Kalan yüzde 90 ise ürün hasadını yapıp sattıktan sonra ödeyebilir" şeklinde konuştu.

Bişkin, çok düşük primlerle çiftçilerin ürünlerini sigortalayabileceklerini belirterek ürünün sigorta kapsamında zarar görmesi halinde de çiftçinin sigorta poliçesini TARSİM branşındaki acentelerden birine götürerek hemen alabileceğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2008 Cuma 16:23:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?