5
Ocak
2025
Pazar
GAZİANTEP

Ekonomi yavaşlama trendinde

GSO HAZİRAN AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı.

GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu başkanlığında yapılan toplantıya konuk olarak Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, 2010 yılında iyileşme ile başlayan Türkiye ekonomisinde yavaşlama görüldüğünü belirtti.

Ekonomide geçen yılın yaralarını saracak rakamlar gelmediğine dikkat çeken Koçer, "Ama geçen yıla nazaran ve bir önceki aya nazaran artışlar devam ediyor. Avrupa'da yaşanan ekonomik sıkıntılar, Euro ile ilgili değer kaybı ve bunun yanı sıra ülkemizde yaşanan siyasi sıkıntılar ekonomiyi etkiliyor. Özellikle referandum ile ilgili beklentiler ve referandum sonrası gelişmelerle ilgili piyasaların beklentileri ve geçtiğimiz ayda ne yazık ki ülkemizi yakan, kavuran terör olaylarındaki gelişmeler ekonominin etkilendiği önemli faktörler haline gelmiş durumda" dedi.

Dünyada hammadde fiyatlarında anlaşılmayan bir şekilde iniş ve çıkışlar yaşandığını kaydeden Koçer, "Spekülatörlerin yarattığı çok ciddi iniş ve çıkışlarla dünya karşı karşıya. Tabi her iniş ve çıkış da üretimi etkileyen önemli bir faktör. Bu da Gaziantep'i etkiliyor, çünkü hammadde ve ara malı üreten sanayicilerimizin özellikle hammadde olayı çok önemli. Türkiye'de sanayinin kalp ritmine bakacak olursak düz bir istikrar çizgisini henüz göremiyoruz. Çünkü biliyorsunuz kalp ritminde aynı ritim tutturulur ve düz bir çizgi haline gelirse daha sağlıklı bir ortam ortaya çıkmış oluyor" diye konuştu.

Koçer, sanayi rakamlarına bakıldığında istikrarlı bir gidişat olmadığının görüldüğüne ve sürekli iniş ve çıkışlar yaşandığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Tüketici güven endeksi çok önemli, çünkü tüketici güven endeksi yükselirse tüketici alışverişe başlıyor. Piyasalara güven geliyor. Şu anda bu Mayıs 2010 itibariyle 86,5 rakamıyla son bir yılın en iyi rakamı, daha iyi bir rakam yok. Burada tüketici güven endeksinde biraz istikrar yakalanmış, yukarı doğru çıkış var. Geçen yıl tartışıyorduk hatırlıyorsanız, 'kimse harcamıyor, korku var' diyorduk. Şimdi tüketici güven endeksi yukarı doğru çıkmaya başladı. Bu inşallah iyiye yansıyacak. Bu güven endeksinin alışverişlere yansıması; üretimi, istihdamı arttıracak önemli bir faktör. Türkiye'de imalat sanayi kapasite kullanım oranları geçtiğimiz hafta açıklandı. Son bir yıl öncesine nazaran Haziran ayında yüzde 6,8'lik bir artış var, ama bir önceki aya göre artış oranı çok düşük. Aslında iş ayları gelmiş olmasına rağmen her ay biraz daha iyi olabilecek durumda olmamıza rağmen, şu anda artış hızı durmuş durumda. Bu da söylediğim gibi iyileşme sürecinin yavaşladığını gösteren önemli bir unsur."

GAZİANTEP SANAYİSİNİN DURUMU VE İŞSİZLİK SORUNU

Koçer, Gaziantep'ten geçen yılın Mayıs döneminde 237 milyon dolar ihracat yapıldığını, bu yılın aynı döneminde ise 276 milyon dolarlık ihracat yapıldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rakamlara bakıldığında yüzde 16,4'lük bir artış var. Yine geçen yılın Ocak-Mayıs ihracatı ile bu yılın Ocak-Mayıs ihracatına baktığımızda geçen yıl ilk 5 ayda 1 milyar 255 milyon dolar ihracat yapan Gaziantep, bu yıl Ocak-Mayıs'ta 1 milyar dolar 438 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş. Buradaki artış oranı yüzde 14,5, bu rakam diğer şehirlere göre biraz düşük. Çünkü bizim geçen yıl ihracatımız düşmedi. O şehirlerin ihracatlarında yüzde 25, yüzde 30'lara varan çökmeler yaşandı. Toplam Gaziantep sanayi elektrik tüketimine baktığımızda; geçen yılın Mayıs ayında 205 milyon kw/saat enerji tüketirken, bu yılın Mayıs ayında 226 milyon kw/saat tüketmiş Gaziantep ve yüzde 10'luk bir artış gerçekleştirmiş elektrik tüketiminde. Organize sanayi bölgesi elektrik tüketimine baktığımızda geçen yıl Mayıs ayında 164 milyon kw/saat elektrik tüketen organize sanayi bölgemiz, bu yıl 193 milyon kw/saat enerji tüketerek Mayıs ayında yüzde 17'lik bir artış elde etmiş. Bu rakam şehir ortalamasının üzerinde ve iyi bir artış oranı."

İşsizlik rakamlarını da değerlendiren Koçer. "Bu oranlara göre Gaziantep bu yıl 13. sırada yer aldı, yüzde 17,4 işsizlik oranıyla. Geçen yıl 8. sıradaydı. Gaziantep bu yıl 5 basamak gerileyerek 13. sıraya indi, bu iyi bir şey ama 17,4 rakamı Türkiye ortalamasının üzerinde. Bu kadar alınan göçe rağmen Gaziantep 13. sırada olmayı başardıysa bu önemli bir başarı, ancak daha gidecek yol var. Çünkü Türkiye ortalamasının yaklaşık 4- 4,5 puan üzerinde yer alıyoruz. İşsizliğin yoğun olduğu iller Adana 1. sırada, Diyarbakır 2, Hakkari 3, Osmaniye 4, Kırıkkale 5, Hatay 6, Tunceli 7, Elazığ 8, Adıyaman 9, Bingöl 10, Gaziantep 13. Şimdi burada kendimize emsal olarak aldığımız Konya, Denizli, Kayseri yukarda değil. Demek ki işsizlik oranları daha az ama onların da aldığı göç Gaziantep'e göre çok az. Ne olursa olsun Gaziantep geçen yıldan bu yıla 5 basamak gerilemiş olmasına rağmen çalışmalarımız hep Gaziantep'te işsizliği azaltacak noktada olmalı, yoksa işsizlik burada önümüze sosyal bir problem olarak her zaman gelecektir" diye konuştu.

Koçer, Ocak-Mayıs dönemine göre en fazla şirket kurulan iller arasında Gaziantep'in 10. sırada bulunduğunu anımsatarak, "Bu yıl Ocak-Mayıs döneminde 725 şirket kurulmuş, geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı yüzde 42. İlk 10 ile baktığımız zaman Gaziantep'ten sonra en yüksek artış oranı yüzde 37 ile Ankara ve Muğla. Yani yeni şirket kurulma oranında Ocak-Mayıs döneminde TOBB rakamlarına göre Gaziantep'te kurulan şirketlerdeki artış oranı yüzde 42 oldu" şeklinde konuştu.

SANAYİCİNİN BEKLENTİLERİ

Koçer, Türkiye ekonomisinde iyileşmenin yavaşlasa bile devam ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yılın ikinci yarısında yaptığımız anketlere göre üretim ve istihdamda artış olacağına dair sanayicilerimizden gelen işaretler var. Zaten bizim yılın ikinci dönemi her zaman ilk 6 aydan daha iyi olur. Bu anlamda beklentilerimiz iyi. Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar; referandum olacak mı, olmayacak mı, olası erken bir seçim var mı yok mu, tartışmaları önümüzdeki günlerde ekonomiyi etkileyecek önemli faktörler arasında yer alıyor. Gaziantep, bütün ekonomik değerler içerisinde Türkiye'deki diğer emsal şehirler içerisinde şu anda daha iyi durumda. Bu anlamda gerek ülke çeşitliliğimizi gerek ürün çeşitliliğimizi arttırmak, hedef ülkeler belirlemek noktasında da çalışmalarımıza devam etmek zorundayız. Özellikle son 5 ay içerisinde Afrika ülkelerine ihracat artışında Gaziantep yüzde 60'lık bir artış sağladı. Gaziantep'in yeni hedef ülkesi Ortadoğu ülkelerinin ve komşu ülkelerinin yanı sıra Afrika ülkeleri gibi gözüküyor. Bu anlamda da önümüzdeki dönemde ciddi çalışmalar yapmak zorundayız."

Koçer'in konuşmasının ardından Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, GSO Meclisi üyelerine belediye hizmetleri hakkında bilgiler verdi.

GSO HAZİRAN AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2010 Salı 12:10:01
Güncelleme :29 Haziran 2010 Salı 15:05:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?