Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, kuraklıktan etkilenen çiftçilere yapılan desteğin yeterli olmadığını belirterek "Çiftçiye yapılacak en büyük destek bir devlet tarım politikasının belirlenmesidir" dedi.
Kepkep, kuraklıktan dolayı borçların ertelenmesi ve yasa gereği yapılması gereken tohum yardımının yeterli olmadığını kaydederek, "Çiftçilerin ihtiyaçlarını gidermeleri için bu destekler yeterli değil. Çiftçilerimiz kuraklıktan dolayı 1 yıl boyunca ihtiyacını ve geçimini sağlayacak maddi imkanı elde edemedi. Bu nedenle yapılan bu yardımlar yeterli değil. Çiftçilerimize yapılacak en büyük destek ülkede devlet tarım politikasının belirlenmesidir" şeklinde konuştu.
1936-37 yıllarından bu yana yazılı bir metni bulunan bir devlet tarım politikasının olmadığını ifade eden Kepkep, "1. İzmir İktisat Kongresinde alınan kararları tarım politikası olarak kabul edersek, 1936 yılından bu yana ülkemizin yazılı metni olan bir devlet tarım politikası belirlenmedi. Ağızlardan çıkan ve gerçekleştirilen uygulamalar tarım politikası olarak kabul edildi. Her yeni gelen bir önceki hükümetin yaptığı tarım çalışmalarını değiştirdi, yaz boz tahtası haline getirdi. Bu nedenle çiftçilerimize yapılacak her türlü maddi destekten öte, yapılması gereken en az 1 yıllık uygulama takvimi yasalarla belirlenmiş bir devlet tarım politikasına ihtiyaç vardır" diye konuştu.
Kepkep, Hollanda, Danimarka, İsrail, İspanya gibi ülkelerde uygulanan tarım politikalarının örnek alınması gerektiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü;
"Hollanda, İsrail gibi ülkelerde ürün deseni tesis ediliyor ve çiftçiler örgütlenerek kendi destek politikalarını kendileri belirliyor.Ülke genelinde her üründe ihtiyaç duyulan rekolte belirleniyor ve o miktarda ürünün en iyi şekilde yetişeceği alanlar tespit ediliyor. Bizim ülkemizde de tarımın yükselmesi, çiftçilerimizin daha verimli ve kaliteli ürünler üretebilmesi için mutlaka bu ülkelerde başarıyla uygulanan tarım politikaları gibi bir tarım politikası belirlemeliyiz."