Zihinsel Engelli Çocuklar Derneği (ZİHİNDER), ailelere yönelik 'Zihinsel Engelli Çocukların Ailelerine Tavsiyeler' konulu seminer düzenledi.
Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu'nda gerçekleştirilen seminere İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, ilköğretim okullarının özel eğitim sınıflarında eğitim gören engelli çocukların velileri, okul müdürleri ve rehber öğretmenler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasında hiçbir ailenin çocuğunun özürlü olmasından dolayı kendisini suçlu gibi hissetmemesi gerektiğini söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, "Zihinsel engelli çocuklarımızı Mevla'nın bizlere göndermiş olduğu bir hediye olarak görmeliyiz. Onlara sevgi ve hoşgörü ile yaklaşmalıyız. Devletimiz zihinsel engelli çocuklara 2 katrilyonluk bir bütçe ayırmıştır. Bu rakam yatırım bütçesinden fazladır. Bu çocuklarımıza yönelik daha çok eğitim ve ilgi anlamına gelmektedir.
Gaziantep'te zihinsel engelli çocuklara daha fazla önem gösterilmesi gerektiğini biliyoruz. Ailelerden de şunu bekliyoruz; çevrelerinde gördükleri zihinsel engelli çocukları özel eğitim kurumlarına, alt sınıflar veya bu tür eğitim veren kurumlara muhakkak göndersinler'' dedi.
Çocukların zihinsel engelli olmalarının sebepleri ve ailelerin zihinsel engelli çocuklara karşı nasıl davranması gerektiği konusunda aileleri uyaran Rehberlik ve Araştırma Merkezi Öğretmeni Hasan Yiğit, zihinsel yetersizliğin sınıflandırılması, zihinsel yetersizliğin nedenleri, ailelerin hissettiği duygular, eğitilebilir ve öğretilebilir düzeydeki çocukların zihinsel özellikleri ve kişilik özellikleri hakkında ailelere geniş çaplı bilgi verdi.
Zihinsel engellerin anne karnında, doğum sırasında ve doğum sonrasında da ortaya çıkabileceğini söyleyen Hasan Yiğit, "Hamile bayanlar kesinlikle sigara içmemeli ve doğum sonrası çocuklar hastalıklara karşı sürekli doktor kontrolünden geçirilmelidir. İlerleyen yaşlarda da çocuklar aileleri tarafından yadırganmamalı, istenmiyormuş hissi verilmemelidir. Ayrıca bu çocukların eğitimi sabır ve tekrar ister. Onlara öğretmek istediğimiz her şeyi sürekli tekrar etmeliyiz. Onlara yardımcı olmalı, çekingen ve utangaç oldukları için duygularına tercüman olmalıyız. Onları farklılarmış duygusundan uzak tutmalıyız'' diye konuştu.