22
Aralık
2024
Pazar
GAZİANTEP

'Erkeği üstün görmek cahillik'

Gaziantep Üniversitesi’nde (GAZÜ), Halep Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Esma Moukel tarafından, “1900–1950 Arası Suriye'de Kadının Sosyal Hayattaki Yeri” adlı konferans verildi.

Fen - Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta, kadının Suriye’de sosyal ve kültürel hayattaki yerini anlatan Dr. Esma Moukel, kadının bu günkü konumuna çok kolay gelmediğini, büyük zorluklar yaşadığını söyledi.

20. Yüzyılın ilk yarısında yapılan kadın hareketlerinin bu ilerlemede çok büyük önemi olduğunu belirten Dr. Moukel, kadın derneklerinin, gazete ve dergilerin kadınların zihnen aydınlanmasında büyük rolü olduğunu ifade etti.

Dr. Moukel, “İlk kadın dergisini çıkartan Nedime Munkari’dir. Bu dergide kadınları ilgilendiren pek çok konu vardır. Bu konuların en önemlileri ise, kadının düşünce özgürlüğü, sorunlarını aktarabilme hakkına sahip olması, kendini tanıma hakkı gibi sorunlarını anlatabilmek ve sesini duyurmak için dergi çıkartma ihtiyacı duyulmuştur. Bu dergide sadece kadınların sorunları değil, erkeklerin de sorunları erkeklerin diliyle yayınlanmıştır. Bu dergi sayesinde kadın derneklerinde artış sağlanmıştır” diye konuştu.

Kadınla, erkeği ayırmayı cahillik olarak adlandıran Dr. Moukel, kadın ile erkeğin arasındaki ilişkinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu söyledi. Eskiden kadın hayatının çocuk yapmaktan ve yemek yemekten ibaret olduğunu vurgulayan Dr. Moukel, günümüzde erkekle kadının eşit olduğunu söyleyerek, “Sorun erkeğin kadına göre daha üstün olduğunu düşünmesiyle başlamıştır. ‘Kadın erkeğin yanında değildir, kadın erkeğe tabidir’ diye düşünülmüştür. Bu üstünlük aslında fiziksel bir üstünlüktür. Kadın fiziksel olarak daha narinken, erkek daha güçlü olarak gösterilmiştir. Sorumluluk alan kadın ezikliğe başkaldırmıştır. Kadın, erkek gibi dışarıda çalışır. Eve geldiğinde ise, çocuğuna ve evine bakar. Ama erkekler evde kadının görevini üstlenmezler” şeklinde konuştu.

Günümüzde kadınların eğitim açısından da çok yol kat ettiğini belirten Dr. Moukel, kadınla erkeğin okulda eşit olduğunu fakat eve gelince erkeğin daha üstün olduğunu söyledi. Dr. Moukel, “Kadınlar bütün birimlerde erkek gibidir. Hatta erkekleri geçmiştir. Mesela, toplumda bazı işleri sadece kadınlar yapar diye bir düşünce hâkimdir. Ama çevremize baktığımız zaman en iyi aşçılar, en iyi terziler, en iyi modacıların erkek olduğunu görüyoruz” dedi.

Konferansın sonunda konuşan GAZÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan, yakın zamanda GAZÜ’de Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün açılacağını müjdeleyerek, gelen konuklara hediye takdim etti. Daha sonra Suriye Konsolosu Haitham Saad ve Halep Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Esma Moukel, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adil Kılıç’ı ziyaret ettiler.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 09:56:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?