Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ömer Yılmaz, "Kredi kullanımı giderek arttı ancak esnaf, kredileri üretim için değil daha çok borçlarını kapatmak için kullanıyor" dedi.
1952 yılında kurulan kooperatifin bu güne kadar kayıtlı 11 bin esnafa hizmet verdiğini belirten Yılmaz, şu anda 3 bin 500 aktif üyeleri olduğunu ve 2001 yılından buyana esnafa 30 milyon YTL kredi dağıttıklarını belirtti. Son yıllarda esnaftan gelen kredi taleplerinin oldukça arttığını kaydeden Yılmaz, "Her yıl 500 kayıtlı esnafımız bizden kredi talep ediyor. Ama her yıl talep sayısı ve talep edilen kredi miktarı artıyor. Şu anda benim elimde 100 kişilik bir kredi talep listesi var. Yani şuanda kredi almak için 100 kişi sırada bekliyor" şeklinde konuştu.
Esnafın aylık 2 milyon YTL kredi çektiğini ifade eden Yılmaz, "Yıllık yüzde 13 faizle esnafa 35 bin YTL'ye kadar kredi kullanımı sağlayabiliyoruz. Biz verdiğimiz bu kredilerle esnafımızın iş geliştirmesine, üretim ve yatırım yapmasına katkıda bulunmak isteriz. Ancak esnafın bir darboğazda olması nedeniyle çekilen krediler genellikle borç ödemek, nakit sıkıntısını gidermek için kullanılıyor. Esnafın bize olan ödemelerinde de problemler var. Hat safhada bir borçlanma söz konusu, daha çok tüketim amaçlı kullanılan araç kredileri, konut kredileri, kredi kartları insanlarımızı ve esnafımızı bir dar boğaza sokmuş durumda" şeklinde konuştu.
"Üzülerek söylüyorum elimde çok sayıda borç takip dosyası var" diyen Yılmaz, kredi alıp da ödeyemeyen esnaf için ne yapabiliriz diye yollar aradıklarını belirterek, esnafın zor durumda olduğunu ve mutlaka desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Esnafımızı ödeyebileceği kadar borçlanması konusunda uyarıyoruz. Ancak esnafın mutlaka desteklenmesi gerekir. Kooperatif olarak yıllık yüzde 13 faizle kredi veriyoruz. Bankaların kredi faizlerinden düşük ama esnafı desteklemek adına bu kredilerin faizlerinin tek haneli rakamlara düşülmesini istiyoruz. Ayrıca, borçlanmış esnafın borcunun icra yoluyla alımı sırasında satılan teminattan yüzde 18 KDV, yüzde 12 harç kesintisi yapılıyor. Esnafın borcunu kapatabilmesi için bu kesintilerin de kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi.
Kredi taleplerinin her geçen yıl daha da arttığını belirten Yılmaz, talebin çokluğundan yakınmadıklarını, ancak piyasaya giren sıcak paranın piyasayı canlandırması gerekirken çekilen kredilere rağmen piyasada bir canlanma olmadığını söyledi. Bunun sebebini ise esnafın desteklenmemesine ve şehir içindeki hiper, süper marketlere bağlayan Yılmaz, "Şu anda şehrin içinde en az 10 tane hiper, süper market sayabilirim. Bu marketler iğneden ipliğe her şeyi satıyor. Fırıncının ekmeğini, kasabın etini, lastik satan esnafın lastiğine kadar satıyorlar. Otoların neredeyse yedek parçalarını bile bulmak mümkün bu marketlerde. Bu durumda esnaf çıkmaza giriyor" şeklinde konuştu.