16
Eylül
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Fas Devlet Bakanı Zahoud Gaziantep'te

Fas Devlet Bakanı Abdelkbir Zahoud, Türkiye ile Fas arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi.

GAP bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Fas’ın Su ve Sulama İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Abdelkbir Zahoud, gezisine Gaziantep’ten başladı.

 Devlet Bakanı Zahoud’a GAP ziyaretinde Fas’ın Ankara Büyükelçisi Abdallah Zagour ve Devlet Su İşleri Genel Müdürü Bouchaib Zitouni eşlik etti. Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin’i makamında ziyaret eden Zahoud, Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmeye büyük önem verdiklerini söyledi.

Zahoud, Türkiye’nin GAP’taki tecrübelerinden faydalanmak istediklerini ifade ederek, "Türkiye-Fas arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Nisan 2004’te her iki ülkenin başbakan yardımcıları arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Protokolün imzalanmasından günümüze kadar, 6 Faslı bakan Türkiye’yi ziyaret etti. Ben de GAP bölgesini ziyaret etmek amacıyla Gaziantep’e geldim. Hükümetimiz, Türkiye ile ticari ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veriyor.

Her iki ülkenin firmaları arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve karşılıklı olarak tecrübelerden yararlanılması gerekir. Akdeniz ülkesi olan Türkiye ve Fas arasındaki ilişkiler, diğer tüm Akdeniz ülkelerine de yaygınlaştırılmalıdır" dedi.

Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin ise, aynı inanç birliğine sahip Fas’ın, Türkiye için tarih boyunca dost ve kardeş bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye-Fas ilişkileri, siyasi alanda çok olumlu ve dengeli bir seyir izlemektedir. İki ülke arasında ticari ilişkiler daha da geliştirilmelidir. Ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve karşılıklı olarak tecrübelerden yararlanılması her iki ülkenin de yararına olacaktır. Türkiye’nin makarna üretiminin yüzde 60’ı, un üretiminin yüzde 25’i, pamuk ipliği üretiminin yüzde 20’sini gerçekleştiren Gaziantep, iki ülke arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesinde son derece önemli bir kenttir. Sayın bakan ve beraberindeki heyet, GAP gezisine Gaziantep’ten başlaması çok önemlidir. Sanayi ve ticaret merkezi konumunda bulunan Gaziantep’ten GAP gezi ve incelemesine başlanması, bölge ve ülkemiz açısından kentimizin ne kadar önemli konumda olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Lütfullah Bilgin, ziyaret anısına Fas Devlet Bakanı Abdelkbir Zahoud’a, Gaziantep’e özgü sedef kakma mücevher kutusu ile üzerinde Zeugma Antik Kenti’nden çıkartılan ’’Çingene Kızı’’ mozaiğinin bulunduğu bardak hediye etti.

FAS heyeti daha sonra Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerde incelemelerde bulundu.

Gaziantep
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 15:10:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?