Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından 2 yıl önce hayata geçirilen kojenerasyon sistemi sayesinde çamur ve çimden elde edilen biyogaz, elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülüyor.
GASKİ Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy, 2 yıl önce kurdukları kojenarasyon sistemiyle atık su arıtma tesisinin elektrik gereksiniminin tamamının karşılandığını belirterek, "Kurduğumuz sistem sayesinde atık su arıtma tesisinin ihtiyacı olan 140 bin YTL'lik elektrik enerjisinin tamamını üretebiliyoruz. İki yıllık zaman zarfında üretilen elektrik enerjisi, 3 milyon YTL tutarındaki tesisin yapım maliyetini karşıladı. İki yıl içinde 10 milyon 160 bin kilovat saat elektrik üreten belediyemiz, bu sayede 1.6 milyon YTL tasarruf sağladı" dedi.
Büyükşehir'in 1999 yılında kurduğu atık su arıtma tesisinde günde 230 bin metreküp kirli su arıttığını ve bu arıtma esnasında günde ortalama 16 bin metreküp biyogaz elde edildiğini anlatan Uslusoy, "Tesiste kurduğumuz kojenerasyon sistemi sayesinde atık suların ayrıştırılmasında ortaya çıkan çamurdan biyogaz elde ediliyor. Daha önce bu biyogaz çürütme tanklarının ısıtılmasında kullanıyordu. Fazlası ise biyogaz meşalesinde yakılıyordu.
Kojenarasyon sistemi ile arıtma sırasında ortaya çıkan çamurdan elde edilen biyogazdan enerji elde etmeye başladık. Ayrıca Gaziantep genelindeki yeşil alanlardan elde edilen çimlerden de çıkan biyogazdan enerji elde ediyoruz. Bu gazla üretilen elektrik, arıtma tesisinin enerji gereksinimini karşılıyor. Sistemle 2 yılda 10 milyon 160 bin kilovat elektrik üretildi ve yaklaşık 1 milyon 600 bin YTL tasarruf sağlandı" şeklinde konuştu.
Uslusoy, kojenerasyon tesisinde atık su arıtma tesisinin içerisindeki arıtma çamurunun gazını aldıklarını ve elektrik enerjisine çevirdiklerini de belirterek, "Atık su arıtma tesislerinde evsel atıkların hemen hemen tamamını arıtıp Sacır deresine veriyor. Atık su arıtma tesisinin aylık enerji tüketimi 140 bin YTL civarında bu da 2,5 milyon YTL yapıyor ki tesisin bize hayli büyük bir maliyeti oluyordu. Yaptığımız kojenarasyon sistemi ile atık su arıtma tesisindeki çamur içindeki biyogazı alarak elektrik enerjisine çeviriyoruz. Böylece tesisin elektrik ihtiyacını karşılamış olduk" diye konuştu.
Türkiye'de son günlerde çok sık bir şekilde gündeme gelen enerji verimliliği, enerjinin verimli bir şekilde kullanılması çerçevesinde göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir proje olduğuna değinen Uslusoy, tesisin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sadece Gaziantep'te bulunduğunu Türkiye genelinde ise nadir bulunan bir sistem olduğunu söyledi.
Büyükşahinbey Belediyesinin alt tarafında yapılan ikinci arıtma tesisinin de inşaatının devam ettiğini ifade eden Uslusoy, bu arıtma tesisi içinde de kojenarasyon sisteminin ikincisini yapmayı planladıklarını belirtti.