16
Eylül
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Gaziantep Üniversitesi Teknoloji Merkezi açıldı

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ), KOSGEB, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Ticaret Odası işbirliğiyle üniversite bünyesinde kurulan Teknoloji Merkezi (TEKMER) açıldı.

TEKMER’in açılışına YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ile KOSGEB Başkanı Erkan Gürkan da katıldı.

TEKMER’in açılış töreni GAZÜ İnşaat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı. KOSGEB Başkanı Erkan Gürkan açılış konuşmasında AR-GE çalışmalarının yüzde 84’ünün son 2 yılda gerçekleştiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
"KOSGEB olarak sürekli değişim, herkesle bağ kurmak, sorun değil çözüm merkezi olmak ve sevda anlayışı ilkesiyle son yıllarda önemli atılımlara imza attık. Özel sektörün bile gerçekleştiremeyeceği değişimleri yaptık. Eskiden merkez kurarken önce binasını, sonra mobilyasını ve personelini alırdık daha sonra karşısına geçip, bakıp dururduk. Oysa bu işin merkezi sanayicilerdi. Bunlarla kurulan sinerjik bağların sonucu merkezler aktif hale getirildi.

Bizim üniversite ile beraber olmamız lazım. Çünkü bilgi üniversitelerden sanayiye doğru gitmeli. Doğru insana, doğru desteği vermek için 40 bin işletmeye gittik. Sorun değil çözüm üretme merkezi olduk. Bugün OECD raporlarında KOSGEB çalışmaları takdirle karşılanmak ve diğer ülkelere örnek gösterilmektedir. AR-GE çalışmalarının yüzde 84’ü son iki yılda gerçekleşti. Yaptıklarımız 2005’te yapacaklarımızın 20’de biri, 2006 yılında ise 50’de birini teşkil ediyor. Her ferdin güç olduğu, ben varım diye ayağa kalkan bir Türkiye’ye hepimizin ihtiyacı vardır."
Yükseköğrenim Kurulu (YÖK) Başkanı Erdoğan Teziç ise, üniversitelerin ülkeler ve firmalar gibi dışa açılmak zorunda olduğunu savundu. Teziç, "Büyümeyen batar. Buradaki kültür zenginliği sanayileşmeyi tetikliyor. Dünyaya açılmak farklılığı göğüslemek zorundayız. Bürokratlarla çalışmanın zor olduğu söylenir. Ancak projen inandırıcı olduğu takdirde destek vermemeleri imkansız. Sanayi,ekonomik hayat ve üniversitelerde tasarruf olmaz" dedi.

GAZÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci, Antep’in kurtuluş gününde böyle bir merkezin açılmasından büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Sanayi ve Ticaret odalarından büyük destek gördük. Kurtuluş günümüzde böyle bir merkezin açılması Gaziantep’in sanayi ve üniversitesi için yeni bir başlangıç olacaktır" diye konuştu.

"SIRADA TEKNOKENT PROJESİ VAR"
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, sanayileşmenin trendini yakalayan Türkiye’nin enformasyon toplumuna ve nihayetinde bilgi toplumuna ulaşabilmesinin tek yolu, bilimsel ve teknolojik gelişme olduğunu söyledi. Koçer, "Kaybettiğimiz geçmişi daha fazla düşünmeden, geleceği nasıl kazanabiliriz sorusuna cevap aramalıyız. Gaziantep TEKMER’le doğru cevabı buldu. Şimdi sırada Teknokent projemiz var. Üniversiteyle sürdürdüğümüz pozitif ilişkiler sayesinde çok yakın gelecekte Teknopark’ı da hayata geçireceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan da, 83 yıl önce kurtuluş mücadelesi veren bu kentin, Türkiye’nin kalkınmışlığına, ekonomisine ve sanayisine bayraktarlık yapmaya başladığı kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise 83 yıl önce her evden en az 1 şehit veren Gaziantep’in, bugün ekonomide aynı mücadeleyi sürdürdüğünü, ekonomik kurtuluş savaşı sayesinde krizlerden pek etkilenmediğini ve bugünlere gelebildiğini söyledi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ise 83 yıllık mücadelenin Gaziantepli’nin genlerinden geldiğini ve bu nedenle Türkiye’ye farklılığı getirdiğini belirterek, "Bu kentte yağ, un ve şeker vardı. Bir tek helva yapmaya kalmıştı. TEKMER ile helvada oldu. Çünkü bu ülkenin en büyük ihtiyacı üniversite-sanayi işbirliğidir" şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin ise konuşmasında sanayinin seyir ettiği aşamaları hatırlatarak, şunları söyledi:
"Önce imalat sanayi, daha sonra ağır sanayi denildi. Bunlar hep geldi. Bugün ise bilgi ve teknolojinin üretildiği Silikon Vadisi projelerinden sözediliyor. Türkiye sanayici-üniversite işbirliğiyle bu projeyi gerçekleştirebilecek güce sahiptir."

Açılış konuşmalarının ardından GAZÜ Rektörü Ekinci, KOSGEB Başkanı Gürkan, GSO Başkanı Koçer ve GTO Başkanı Aslan, TEKMER’in açılış protokolüne imza attı.
GAZÜ İnşaat Fakültesinin Laboratuvarının TEKMER’e dönüştürüldüğü binanın açılış kurdelasını ise tüm protokol birlikte keserek, hizmete açtı.

GAZİANTEP (İHA) -
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2004 Pazar 09:12:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?