22
Aralık
2024
Pazar
GAZİANTEP

Güneydoğu kalkınma bakanlığı

Gaziantep Genç İş Adamaları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, Türkiye'nin önemli mesafeler kaydettiğini ancak hala çözüm bekleyen sorunları olduğuna işaret ederek "Temel sorunlarımız işsizlik, eğitim ve güneydoğu kalkınmasıdır. Bu sorunların çözümü için 'Güneydoğu Kalkınma Bakanlığı' kurulmalı" dedi.

Gaziantep Genç İş Adamaları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan günümüz Türkiye'sinde çözüm getirilmeyen birçok sorunun çözüm beklediğini belirterek, "Bu sorunların başında işsizlik, eğitim ve Güneydoğu sorunu gelmektedir. Genç bir nüfusa sahip ülkemizde birbiriyle doğrudan ilintili bu sorunlarımız diğer ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlarımızın da temelini oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.

Bu üç temel sorununun, Avrupa Birliği tam üyelik sürecinde de karşımıza çıkan en önemli sorunların başında geldiğine değinen Erturhan, "Güneydoğu sorunlarımızın temelinde de bu sorunlar yatmaktadır. Ekonomik yetersizlikler ve eğitim sorunu birbirini tetikleyen iki temel sorun olmaktadır. Dolayısıyla ülkemizin Güneydoğu'sunda günümüzdeki tablo eğitim eksikliğinden dolayı sorunları doğru algılayamayan ve analiz edemeyen, ekonomik yetersizliklerden dolayı çıkar gruplarının esiri olan bir tablodur" diye konuştu.

Bu tablonun çözümü için iş adamlarıyla birlikte bir kalkınma ve yatırım seferberliği başlatılması gerektiğini ifade eden Erturhan, şunları söyledi:

"Her şeyden önce Güneydoğu'nun en doğusu olan Hakkari'den başlayarak ve bu bölgede doğup büyümüş ve fakat ülkemizin batısına yatırım yapmış iş adamlarımızla birlikte bir kalkınma ve yatırım seferberliği başlatılmalıdır. Bu doğrultuda "Güneydoğu Kalkınma Bakanlığı" kurulmalıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınma sorunu bir, iki yıl gibi kısa sürede çözülebilecek bir sorun değildir. Bu yüzden orta ve uzun vadeli 10-20-30 yıllık stratejik plan dahilinde çalışmalar yapılmalıdır. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgemizin önemli bir üstünlüğü olan modern tarım ve hayvancılık alanında ve özellikle emek yoğun sektörlerde yapılacak özendirme ve yatırımlarla önemli bir işgücü potansiyeline sahip Güneydoğu bölgesinin kalkındırılması mümkün olabilecektir."

Orta ve uzun vadeli stratejik plan dahilinde; bir yandan eğitim seviyesinin yükseltilmesi ve diğer yandan yapılacak olan KOBİ ölçeğinde yatırımlarla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir müteşebbis ruh oluşturularak refah seviyesinin yükseltilebileceğini savunan Erturhan, "Uygulanacak orta ve uzun vadeli stratejiler bugün yaşanan ekonomik, sosyal sorunların kendiliğinden ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Bugün gelinen noktada "Gaziantep Modeli" Güneydoğu ve diğer bölgelerimizin kalkınması için çok önemli bir örnektir. Yatırımını kendi doğup büyüdüğü topraklara yapan ve eğitimli ikinci ve üçüncü kuşak Gaziantepli genç işadamları Gaziantep mucizesinin temelini oluşturmaktadır.Ekonomik kalkınma bir yandan refah seviyesini yükseltirken diğer yandan da insanlarımızın sosyalleşmesini sağlayacağı görüşünü taşıyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2008 Cumartesi 15:03:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?