Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Türk Halk Oyunları Kulübü ve Türk Halk Oyunları Federasyonu işbirliği ile 27-30 Kasım 2008 tarihleri arasında yapılacak olan, “Hakem ve Gözlemci Semineri”nin açılışı yapıldı.
GAZÜ Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda başlayan ve 23 İlden 209 hakem ve gözlemcinin katıldığı seminerde, Hakem Etiği ve Algılama Biçimleri, Gözlemci Talimatı, Giysi-Kriter İlişkisi, Oyun Kuralları, Müzik-Kriter İlişkisi, Oyun-Kriter İlişkisi gibi dersler verilecek. Seminer derslerini Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğr. Gör. Adil Çete’nin de aralarında bulunduğu, çeşitli illerden gelen 5 kişiden oluşan öğretim görevlileri verecek.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Kültür Müdürü Öğr. Gör. Fahri Çepik, “Türk Halk Oyunları Federasyonu camiasını üniversitemizde görmekten büyük memnuniyet duyduk. Bu tür bir seminerin bu bölgede yapılan ilk seminer olduğunu önemle vurgulamak istiyorum. Umarım devamı gelir ve böyle seminerler tüm hakem ve gözlemci arkadaşlarımıza yararlı olur. Burada ev sahipliği yapmamızda bizden desteklerini esirgemeyen ve bizim her türlü eksiğimizi en güzel biçimde karşılayan Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’a teşekkürlerimi iletmek istiyorum” diye konuştu.
Hakem ve gözlemci seminerlerini mümkün olduğu kadar aynı anda ve bir çok yerde yapmayı istediklerini söyleyen Türk Halk Oyunları Federasyonu Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi Suat Çolak ise, “Hakemlerimiz yaptıkları fedakarlıklara rağmen yine de en çok eleştiri alan kişilerdir. Biz bu seminerlerle hakem ve gözlemcilerimize eğitim vererek onları geliştirmeyi amaçlamaktayız. Kurumsallaşmanın en önemli noktası yeni profesyonel elemanlarla bağlı olduğunuz kurumu zenginleştirmektir. Hakem ve Gözlemci Seminerleri Gaziantep, Samsun, İstanbul ve İzmir’de yapılacak. Buralarda katılamayanlara ise, Ankara’da telafi semineri yapılacak” diye konuştu.
Seminer sonunda katılımcılara değerlendirme açısından sınav yapılacağını belirten Çolak, “Herkes bu semineri ciddi bir ve en verimli olacak şekilde geçirmelidir. Seminer sonunda sizlere iki formatta sınav yapacağız. Birincisi burada alınan teori olarak yazılı bir şekilde, ikincisi ise canlı performans ile bir değerlendirme olacak. Sınav sonucunda aldığınız sınav notları sizin seminer başarı dereceniz olacak. Başarısız olanların hakemliliği geçersiz sayılacak” şeklinde konuştu.