Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Yalçın Konukoğlu, Türkiye halı üretiminin yüzde 80ini gerçekleştirdiklerini belirterek, 2010 yılı hedeflerinin 2.5 milyar dolar olduğunu söyledi.
Gaziantep Halıcılar Odasının Grand Otelde düzenlediği toplantıya çok sayıda halı üreticisi katıldı.
Toplantıda konuşan Oda Başkanı Yalçın Konukoğlu, dünya halı piyasasında söz sahibi ülkeler gibi bir birlik etrafında birleşmeleri gerektiğini savundu.
Konukoğlu, Gaziantepin halı üretimi mazisinin 35 yıl öncesine dayandığını ifade ederek, "Gaziantepin kötü bir imajı vardı. Taklitçi olmakla itham ediliyorduk. Ancak özellikle 2 bin yılının başında bilgisayarlı halı tezgahlarında üretime geçmemizle birlikte dünya pazarında aranan bir marka haline geldik. Bu yılın ilk 5 ayında 131.5 milyon dolar halı ihracatı gerçekleştirdik. İhracatı gerçekleştiren ilk 3 firmanın Gaziantepten çıkması bizim için sevindiricidir. 166-175 milyon metre karelik halı üretimi gerçekleştiriyoruz. Kapasite kullanım oranımız yüzde 60-80dir. Dünya halı pazarı küçülmüyor aksine daha da büyüyor. Dünya halı merkezi konumuna gelmek için ortak bir kimliğe sahip olmamız gerekli. Gaziantep Halısı markasını oluşturmalıyız. Yeni pazarlama teknikleri ve AR-GE çalışmalarına önem vermemiz gerekiyor. Bugün halı üretiminde 8. sırada yer alıyoruz. Bizim hedefimiz halı ihracatında ikinci ülke durumuna gelmektir" dedi.
Gaziantepin Türkiyenin halı üretiminin yüzde 80ini karşıladığını ve 2010 yılı halı ihracatı hedeflerinin 2.5 milyar dolar olduğunu vurgulayan Konukoğlu, dünya halı ithalatında ABDnin birinci sırada yer almasına rağmen Gaziantepin ihracat yaptığı ülkelerin başında Suudi Arabistanın geldiğine dikkat çekerek, "Dünya halı ithalatında en alt sıralarda yer almasına rağmen bizim ihracatımızda Suudi Arabistan ilk sırada, ABD ikinci sırada yer alıyor. Bu nedenle kendi markamızı, kendi tasarım ve çizgilerimizi dünyaya kabul ettirmek ve modamızı yaratmak zorundayız. Dokuma halı üretiminin merkezi olmamız gerekiyor. Gaziantep, dünya halıcılar birinci liginde şampiyonluğa oynuyor" diye konuştu.
"ARTIK GLOBAL ETKİLERİ HESABA KATMALIYIZ"
Orta Doğu ve ABDde aranan marka haline geldiklerini dile getiren Konukoğlu, katma değeri yüksek yün ürünlerinin üretilmesi, makine parkının iyileştirilmesi, dünya pazarında rekabet edilmesi gerektiğini kaydetti.
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ünal Özdil ise, sanayi ve ihracatta öncü sektörün halı olduğunu ifade ederek, 2004 yılında 300 milyon dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildiği söyledi. Özdil, "Gaziantepin en önemli sektörlerinin başında gelen halıcılığın sıkıntıları var. Kalifiye eleman, maliyet girdilerinin yüksekliği ciddi sorun oluşturmaktadır. Renk ve desenler bölgelere ve ülkelere göre farklılık göstermektedir. Gaziantep, pazar araştırmasını iyi yapmalı. Artık halı tezgahları Gaziantepte üretilmelidir" şeklinde konuştu.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer de Türkiyenin globalleşmenin merkezinde yer aldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Dün global etkilerin dışındaydık. Bugün global etkileri de yapacağımız yatırım, üretim ve ihracatta göz önüne almamız gerekiyor. Bugünü değil, yarını düşünerek hareket etmeliyiz. Halıcılık sektörünün daha iyi yerlere gelmesi ve markalaşması için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız. Markalaşmayı ve patent müessesesini işleme koyamadığımız taktirde ayakta kalmanız zordur."
Toplantıda, 27 Haziran-11 Temmuz tarihleri arasındaki sürenin halı sektöründe genel tatil olarak uygulanmasına ve 2006 yılında Gaziantepte halı fuarının yapılmasına karar verildi.