Hidrojen yakıtlı otomobilin tanıtım toplantısında konuşan Sanko Makine Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, mühendislerin çalışmalarının tamamlanmasıyla seri üretime geçerek hidrojenli iş makinelerini dünyaya ihraç etmek istediklerini söyledi.
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Mühendislik Fakültesi binasında düzenlenen 'Hidrojen Yakıtlı Otomobil Projesi' tanıtım toplantısına, GAZÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melda Çarpınlıoğlu, Sanko Makine Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, GAZÜ Makine Mühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Bayseç ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda Sanko Makine ve GAZÜ Mühendislik Fakültesi işbirliği ile yürütülen Hidrojen Yakıtlı Otomobil Projesi hakkında geniş bilgi verildi.
GAZÜ Makine Mühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Bayseç projenin Sanko Makine tarafından verilen desteklerle yürütüldüğünü belirterek, "Çok güç şartlar altında Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Hidrojenli çalışacak olan ilk otomobilin ardından, Sanko Makine'nin talepleri doğrultusunda iş makineleri için de çalışacağız. Çevre dostu olan bu proje birçok ülkede kullanılmaktadır ancak Türkiye'de bulunmayan bu teknolojiyi getirerek geliştirmek istiyoruz. TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmaya katılana kadar bu projemizi birçok konuda geliştireceğiz" dedi.
Bayseç, önümüzdeki yıllarda dünya genelinde yakıt probleminin yaşanacağını da ifade ederek, "Dünyada ileriki yılarda bir petrol sıkıntısı yaşanacağı için bilim adamları bu gibi projelere yönelmiştir. Bu proje ile bor madenlerinin önemi anlatılmak istenmektedir. Türkiye bor madeni zenginidir. Bunları mutlaka değerlendirmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Sanko Makine Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ise bu gibi projeleri destekleyerek başarıya gidebileceğini belirterek, "Bize bu proje ile ilgili yapılan teklifi değerlendirerek ülke yararına olduğu için destek vermeye karar verdik. Tamamen çevre dostu olan bu projenin hayata geçmesi için bütün desteği sağlıyoruz. Yaklaşık 1 yıldır yürütülen bu proje yavaş yavaş tamamlanmaktadır. Projenin tamamlanmasının ardından hedefimiz çevreyi kirletmeyen iş makineleri ürütmektir. Bu sayede küresel ısınma nedeniyle tahrip olan doğaya da zarar vermeyeceğiz" açıklamasını yaptı.
Meral hiçbir masraftan kaçınmadıklarını da ifade ederek, "Proje için ne gerekiyorsa mühendis arkadaşlarımız bizlere bildiriyor. Biz de projenin tamamlanması için tam destek veriyoruz. Umarım Türkiye'de ilk olacak olan iş makinelerini Gaziantep'te üreterek dünyaya pazarlarız" diye konuştu.
Proje öğrenci lideri GAZÜ Mühendislik Fakültesi öğrencisi Semih Uğurluel, piyasada kullanılan içten yanmalı motorlardan daha iyi olduğu belirtilen bu teknolojinin Türkiye'de kullanılması için çalıştıklarını anlatarak, "Amacımız bunu bir otomobilde değerlendirerek projemizi yürütmektir. Bu teknoloji Türkiye'de kullanmıyor ama inşallah bu teknolojiyi Türkiye'de geliştirerek büyük firmaların enerji kaynakları haline getireceğiz. Hidrojen enerjisi verildiği zaman elektrik üreten bu proje sayesinde birçok sorunun aşılacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından GAZÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melda Çarpınlıoğlu ile Sanko Makine Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral proje ile ilgili hazırlanan protokolü imzaladı.