21
Kasım
2024
Perşembe
GAZİANTEP

İhracatta 100 milyon doları aştı

Brezilya'da Wal-Mart’a giren Şölen Çikolata, kendileri için yeni bir pazar olan Güney Amerika’da hedef büyüttü. Gaziantepli Şölen’in Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, "Şölen’in kendi ismiyle Wall Mart’larda yer alması çok önemli. Önemli bir hedefe ulaştık. Wal-Mart bizim için büyük bir referans olacak. Hedefimiz bütün Wal-Mart’lara girmek" dedi.

YILLIK ihracat rakamı 100 milyon doları aşan Gaziantepli çikolata üreticisi Şölen Çikolata, dünyanın en büyük perakendecisi Wal-Mart’ın Brezilya mağazalarına girmeyi başardıktan sonra Güney Amerika pazarıyla ilgili hedef büyüttü. Şölen’in Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban Güney Amerika’yı yeni ve potansiyeli çok yüksek bir pazar olarak tanımlayarak, yeni kuvvetlenmeye başladıkları pazarda önemli bir oyuncu olmak istediklerini söyledi. Şölen, Wal-Mart dışında Leader Price, ED, Tesco ve Lablow gibi önemli perakende gruplarına girmeyi de başardı.

HEDEF BÜTÜN WAL-MART’LAR: Gittikleri ülkelerin marketlerinde olmayı hedeflediklerini belirten Çoban, "Avrupa’daki market gruplarının çoğuna girdik. Brezilya’daki Wal Mart’larda iyi durumdayız. Yakında bütün Wal-Mart’lara girmeyi hedefliyoruz" dedi.

YOKSULLARDAN ÇIKIYORUZ: Amaçlarını daha çok ülkede olmak yerine, bulundukları ülkelerde potansiyellerini ve pazar paylarını artırmak olarak açıklayan İsmail Çoban, bu ülkeler arasında AB ülkeleri, ABD, Kanada, Güney Kore, Japonya gibi ülkeler yer aldığını belirtti. Her ne kadar ihracatları iyi gitse de YTL’nin çok değerli olması sebebiyle yoksul ülkelerden çıkma durumları olduğunu söyleyen Çoban "Mesela Afrika ülkelerine ürün göndermiyoruz. Onlar talebi azalttıkça senin gitme iştahın kalmıyor. Çünkü fiyatlarla rekabet etme şansın olmuyor. İhracat toplamda artıyor ama bazı fakir ülkelerde rekabet etme şansımız kalmıyor, o ülkelerde küçülüyoruz gelişmiş ülkelerde büyüyoruz."

TÜRKİYE’DE İKİNCİYİZ: Türkiye’de çikolatada üretiminde ikinci durumda olduklarını aktaran Çoban, ikramlık kategorisindeki pazar paylarının yüzde 20 olduğunu belirtti ve hem bireysel hem ikramlık hem de çocuk kategorisinde pazar paylarını artıracaklarını söyledi. Gelişmiş ülkelerde 7-8 kilo olan kişi başı yıllık çikolata tüketiminin Türkiye’de 1.2 kilo civarında bulunduğunu anımsatan Çoban, sektörün büyüyeceğini kaydetti.

ÜÇÜNCÜ FABRİKADA ÜRETİM: Gaziantep’te 2 fabrikası bulunan Şölen’in, arsa hariç 18 milyon dolar yatırımla Silivri’de yaptığı üçüncü fabrika Mart 2008’de üretime başlıyor. Üçüncü fabrika ile birlikte şirketin üretim hacmi 500 tona yükselmiş olacak. Yeni fabrika ile İstanbul’da ilk planda 300 kişilik bir istihdam ancak, daha sonra departmanların gereksinimlerine göre bu rakamın artması öngörülüyor. İsmail Çoban "Büyüyen pazarlarımız yurtdışında Avrupa ve Balkanlar; yurtiçinde ise Marmara olduğu için nakliye dezavantajından kurtulmak için Silivri’yi seçtik. Maliyetlerde yüzde 12-15 arasında avantaj söz konusu olacak" dedi.

Karim Rashid 4 çikolata tasarımı yaptı

ŞÖLEN Çikolata Yönetim Kurulu Üyesi Elif Çoban, tüm dünyaca tanınan tasarımcı Karim Rashid ile başladıkları tasarım çikolata projesiyle ilgili "Çalışmalar devam ediyor. Karim bize 4 farklı tasarımda proje hazırladı. Bu tasarımları sırasıyla üreteceğiz. Yılın sonunda, ilk seriyi çıkartmak istiyoruz. Dünyanın ilk tasarım çikolatasını üretmiş olacağız" dedi.

Beş yılda ihracat patlaması

ELİF Çoban, "İhracatta son beş yılda büyük patlama yaşadık. Beş yılda yüzde 150’nin üzerinde büyüdük. Geçtiğiniz yıl bu büyüme oranı yüzde 50 olarak gerçekleşti. Bundan sonra da her yıl en az yüzde 20 artış hedefliyoruz" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2007 Pazartesi 11:31:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?