16
Eylül
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

İtalyan Bakana silah hediye edildi

Gaziantep’teki incelemelerini sürdüren İtalya Devlet Bakanı Adolfo Urso ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’e, Organize Sanayi Bölgesi ve Serbest Bölge gezilerinde tabanca hediye edildi. 2 bakan, hediye edilen tabancaları havaya kaldırarak, Türkiye’nin AB üyeliğini kutlamak için göstermelik ateş etti.


Bakan Tüzmen, İtalya Devlet Bakanı Adolfo Urso, İtalyan ve Türk İşadamları ile birlikte seyir tepesine giderek, Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan tesisleri izlediler.Tüzmen burada, Urso ve İtalyan heyete Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapısı, ulaşım yolları ve avantajları hakkında bilgi verdikten sonra İtalyan RAI Televizyonu ile röportaj yaptı.


İtalyan televizyon muhabirinin, "Eğer bir reklam yıldızı olsaydınız Türkiye’nin reklamını nasıl yapardınız?" sorusunu Tüzmen, "Türkiye’de basarı sıralamasında yerinizi almak istiyorsanız acele edin, aksi takdirde size yer kalmayabilir, elinizi çabuk tutun" şeklinde cevapladı.
Tüzmen daha sonra Türk gazetecilerin sorduğu sorularla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
"Türkiye’nin durumuna dış ticaret ve gümrükler konusunda baktığım zaman, önümüzdeki dönemde ilişkilerini daha da artıracağına inanıyorum. Türkiye istikrarlı bir yol haritasına girdi. Hükümetin yürüttüğü program üzerinde herkes bir yorum yapabilir ama ben şuna inanıyorum, Türkiye’de Gaziantep gibi kendi başarı hikayesini yazabilen kentlerimiz var. Bence esas önemli olan da bu. Yani onun programı bunun programı, şu destek verdi bu vermedi gibi tartışmaları bir kenara bırakalım. Bunlar hiç kimseye bir şey kazandırmıyor. Biz sonuçlarla ilgileniyoruz, önemli olan da sonucu almaktır."

Tüzmen ve beraberindekiler daha sonra Gaziantep Serbest Bölgesi’ne gelerek, burada düzenlenen ’’İtalya Gaziantep Yatırım ve Birliği’’ konulu ortak basın toplantısına katıldı. Tüzmen burada yaptığı konuşmada, Akdeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerle ticareti arttırmaya önem verdiklerini belirterek, "Bir Akdeniz ülkesi olan İtalya ile Türkiye’nin ekonomik alanda ilişkilerini daha da artırmak için önemli bir fırsat yakalanmış durumda. Bir yıl içerisinde Filistin, Fas, Tunus ve Suriye ile serbest ticaret anlaşmaları yaptık. 2005 yılında Mısır, Lübnan ve Cezayir ile de serbest ticaret anlaşmaları yapacağız. Bir taraftan komşu ülkelerimizle ticaretimizi arttırırken, diğer taraftan da serbest ticaret anlaşmaları yaparak Akdeniz’i bir serbest ticaret merkezi haline getirmeye çalışıyoruz" dedi.

Türk-İtalyan ilişkilerinin gelişmesinin iki ülkenin de yararına olduğunu kaydeden Tüzmen, "Gaziantep, İtalyan yatırımcılar için önemli bir yatırım bölgesi olarak görülmelidir. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde İtalyan yapımı makineler kullanılıyor. Başta tekstil olmak üzere bir çok alanda ortak yatırımlar yapılabilir. İtalyan yatırımcı firmalar burayı bir fırsat olarak değerlendirip, devlet yardımı almadan bir başarı hikayesi yaratan ve gelecekte moda ve marka merkezi haline gelecek olan Gaziantep’te ortak yatırımlar yapmalıdır" diye konuştu.

"TİCARET, TEK YÖNLÜ BİR YOL DEĞİLDİR"

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, toplantı sırasında bir gazetecinin, "Siz hep diğer ülkeleri ziyaret eden bir bakansınız, oysa şimdi kendi ülkenizde İtalyan heyete ev sahipliği yapıyorsunuz, sizin için bu yolculukların hangisi daha güzel?" sorusuna ise, "Ticaret, tek yönlü bir yol değildir. Hem gidişi, hem de gelişi olan uzun bir yoldur. Bir taraftan, diğer ülkeleri ziyaret edip ürünlerimizi satmaya çalışırken, bugün de kendi evimizde, İtalyan yatırımcılara ev sahipliği yapıyoruz. Eğer, somut gelişmeler sağlanabilirse bunlar ekonomik açıdan son derece olumludur. Doğru ve zamanında yapıldığı zaman bütün yolculuklar güzeldir. Gaziantep, sanayi ve ticari bakımdan son derece önemli bir kent. Coğrafi konumu, serbest bölgesi ve girişimci insanları ile yabancı yatırımları önemsiyor. İtalyan yatırımcılar için bu bölge çok önemli fırsatlar sağlayabilir" diye yanıt verdi.

Bakan Tüzmen, bir başka gazetecinin Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki sorusunu ise, "Türkiye, 40 yıldan beri AB’ye üyelik yolunda ilerliyor. Şu anda, en güzel noktadayız. Ancak dikensiz gül bahçesinde de değiliz. Biz, senaryolarla değil, gerçeklerle ilgiliyiz, değişik sesler gelecek, kervan yoluna devam edecektir. Hepimiz, bu gerçeğe sarılmalı" şeklinde cevaplandırdı.

İtalyan Bakan Adolfo Urso da AB’ye tam üyelik için hazırlanan Türkiye ile ticari ilişkileri daha da artırmaya çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"1990 yılından beri İtalya-Türkiye ilişkileri önemli bir gelişim sürecine girdi. Bu yıllarda Türkiye’de 23 İtalyan yatırımcı vardı. Bu sayı günümüzde 246’ya çıktı. Amacımız, bu sayıyı önümüzdeki dönemde en az 10 kat artırabilmek. Romanya’da 13 bin 500 İtalyan yatırımcı var, Tunus’ta ise İtalyan yatırımcı sayısı binin üzerinde. Neden Türkiye’de de İtalyan yatırımcıların sayısı artmasın? Bu potansiyelin olduğunu düşünüyor ve bu ziyaretimizi de bu amaçla gerçekleştiriyoruz. Başta tekstil sektörü olmak üzere inşaat, gıda, ayakkabı, kimya ve ilaç sanayi alanında İtalyan firmalar ile Türk firmaları ortak yatırımlar yapabilirler. Bakan Tüzmen’in de dediği gibi Gaziantep’te sanayiciler İtalyan iş makinelerini yıllardan beri kullanıyor. Artık, ortak alanlarda yatırım yapmanın zamanı geldi diye düşünüyorum."

Urso, İtalya’nın AB konusunda her zaman Türkiye’ye destek olduğunu ve 17 Aralık’ta Türkiye’ye tam üyelik konusunda müzakere tarihi verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

g.antep
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2004 Çarşamba 10:18:14
Güncelleme :15 Aralık 2004 Çarşamba 14:43:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?