8
Eylül
2024
Pazar
GAZİANTEP

Kore Gazisi'ni dilendirenler utansın

1953-1955 yılları arasında askerlik yapan Hüseyin Genç, Kore Savaşı’na katıldı. Ancak bugün yalnız yaşayan Hüseyin Genç, Kore’ye gittiği halde gazilik statüsüne kabul edilmedi. Gazilik maaşı bağlanmayan ve sosyal haklardan mahrum kalan Genç, bugün Birleşmiş Milletler (BM) tarafından verilen şeref madalyasını göğsüne takıp, cami avlusunda el açıp dilenmeye başladı.

Dilenmekten utandığını söyleyen Genç, Kore’ye gidenlerin bir kısmına gazilik maaşı bağlanırken, bir kısmına bağlanmadığını ifade ederek, "Bakacak kimse de yok. Bu devirde kim bakar bize. Ben de mecburen dileniyorum. Göğsümden hiç çıkarmadığım madalyayı da satılığa çıkardım, ancak alan olmadı. İnsan şerefini satar mı? Ben satmak zorunda kaldım" dedi.
Hüseyin Genç, geçen hafta Gaziantep Valiliği’nde, Kore Genelkurmay Başkanlığı’nın gazilere madalya takdimi için düzenlenen törene de çağrılmadığı için çok üzgün olduğunu söyledi. Genç, Kore ve Kıbrıs’ta savaşan askerlere bağlanan gazilik maaşının kendisine de layık görülmesi halinde bu utançtan kurtulacağını ve bir daha dilenmeyeceğini ifade etti.

Kore Gazileri Derneği eski Genel Başkanı Halil Dağlı ise dilenen gaziyi görünce ağlamamak için kendini zor tuttuğunu ifade etti. Kore’ye gönderilen Türk askerlerinin savaşan ve savaşmayan olarak ikiye ayrıldığını ve çifte standart uygulandığını dile getiren Dağlı, "Türk milletinin Kore’de gururu olan bu insanların dilendiğini görünce kendimden utanıyorum. Bu insanlar göğsünde madalyasıyla dileniyor. Bu insanlara sahip çıkmak gerekir. Bu madalya ne bir turistik eşya ne de bit pazarından alınmıştır. Bu insanlar canları ve kanlarını vermek için Kore’ye gitti. Yıllardan beri Kore gazileri arasında çifte standart uygulanıyor. 1953 yılından sonra gidenlere gazilik statüsü verilmedi. Bizler oraya turistik geziye mi gittik. 1953’ten sonra gidenler şerefsiz mi? Savaş hali, Türk askerinin Kore’de karaya ayak bastığı andan, son asker çekilene kadar devam etmiştir, savaş hali kanunları uygulanmıştır. İdam edilen ve esir olan arkadaşlarımız olmuştur" diye konuştu.

Dağlı, Birleşmiş Milletler’in kararı ve Genelkurmay’ın takdiriyle verilen madalyayı ellerinden kimsenin alamayacağını belirterek, "Çifte standarda rağmen vatan sağolsun, devletimiz sağolsun. Yaşlarımız ilerlemesine rağmen devletimiz emrettiğinde yine Kore’ye de gideriz, dünyanın öbür ucuna da gideriz" şeklinde konuştu.

iha-g.antep
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2004 Cuma 13:33:02
Güncelleme :27 Eylül 2004 Pazartesi 13:15:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Alex ADLER IP: 80.108.171.xxx Tarih : 26.09.2004 16:09:02
Ya anlamak mümkün degil Devletin Valisi nerde ? Kimse görmüyormu bunu... Elimizdeki yasayan tarihin kiymetini ne zaman bilecegiz.Bizler sanli tarihimizi bu insanlara borcluyuz,borcumuzu bu sekildemi ödeyegiz? Utanc verici ben bile bu durumdan sahsim adina utanc duyuyorum...Avrupa birligine bu kadar yaklasmisken su yasananlara bakin bu sekildemi avrupaya girecegiz.. Devlet bir sürü harcama yaparken sayisi cok az olan bu pahabicilmez degerlerimze neden bir ödenek ayirmiyor,yada görmüyor,anlamak mümkün degil.....! Devlet adami olmussunuz ama adam gibi adam olamamissiniz,Utanin Utanin !!!!