22
Aralık
2024
Pazar
GAZİANTEP

Sağlık-Sen'den yemek ücretine tepki

Sağlık-Sen Gaziantep Şubesi, Maliye Bakanlığı'nın yönetmeliğine dayanarak yataklı sağlık hizmeti veren kurumlarda çalışanlara verilen yemeklerin ücretli hale getirilmesine sert tepki gösterdi.

Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Ali Arayıcı, Anayasa'nın değiştirilemez hükümleri arasında sosyal devlet ilkesinin bulunduğunu belirterek, "Sosyal devlet, vatandaşının ve doğal olarak kendisine hizmet eden çalışanının haklarını koruyan bir anlayışı temsil etmektedir. Buna karşın yataklı tedavi hizmeti sunan kurumlarda, Maliye Bakanlığı'nın 11.3.2008 tarihli tebligatı uyarınca yemek yardımlarının kesilmesi ve sağlık çalışanlarının yemek ücreti ödemek durumunda bırakılması söz konusu olmaktadır" dedi.

Bunun yanı sıra, Maliye Bakanlığı'nın, sağlık çalışanlarından yine tebligata dayanarak Ocak 2008 tarihinden bugüne kadar kesmediği yemek yardımlarını toplu bir şekilde tahsil etme yoluna gittiğini kaydeden Arayıcı, "Böylece bu kurumlarda çalışanlarımız hem Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı tebligatın hem de geriye dönük biriken yemek yardımı kesintilerinin getirdiği ekonomik yükle karşı karşıya kalmıştır. Toplu görüşmelerde, ek ödeme aldığı için denge tazminatından mahrum bırakılan sağlık çalışanları, şimdi de yemeklerine göz dikilmesi nedeniyle tedirgin olmakta ve huzursuzluk yaşamaktadırlar. Büyük fedakarlıklarla her türlü riski göze alarak çalışan sağlık personeli, 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. Böyle bir uygulama sağlık personeli arasında huzursuzluk oluşturacak, hizmet kesintiye uğrayacak, verim düşecek, dolayısıyla çalışma barışı bozulacaktır" diye konuştu.

Arayıcı, şöyle devam etti:

"Maliye Bakanlığı'nın söz konusu tebligatının hukuki bir dayanağı yoktur. Sosyal devlete değil, ancak tüccar devlet anlayışına uygun düşmektedir. Sosyal devlette, çalışanların hakları, kar-zarar bilançosu esasına göre belirlenemez. Sağlık-Sen olarak, başta Maliye Bakanlığı olmak üzere tüm yetkili mercilere, Anayasa'nın ruhuyla çelişen, tüccar mantığıyla hazırlanmış olan bu tebligatın yürürlükten kaldırılması çağrısında bulunuyoruz. Sendikamız söz konusu genelgenin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali yönünde Danıştay'a dava açmıştır. Sendikamız hukuka aykırı bu durumun ortadan kaldırılması için gereken mücadeleyi sonuna kadar sürdürecektir."

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 18:55:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
c.g. IP: 78.166.140.xxx Tarih : 17.10.2008 11:44:44

Böyle saçmalık olmaz.O zaman çalışanlarına tayin bedeli vermesi gerek,servis ve polikliniklerde çalışanlara öğle arası izni vermeli ki çalışanlar yemek yiyebileceği yerlere gitsinler.Hastalar da beklesin çalışanlar gelene kadar.Sonuçta çalışanlar hastane yemeği yemek zorunda değil.Geçmişe yönelik verlen yemek bedellerini niye alıyolar.Çalışanlar dememiş ki onlara bir yemek firmasıyla anlaş da bize yemek ver diye.İdare kendisi yemek firmasıyla anlaşmış,şimdi yılbaşından beri yediğiniz yemeğin parasını verin diyo.Saçmalığın daniskası.