Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, zamanında müdahale edilmeyen sıcak çarpmalarının ölümle sonuçlanabileceğini bildirdi.
Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, güneş çarpmasının aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı ciddi bir durum olduğunu ve tedavi edilse bile öldürücü ya da kalıcı zararlar verebildiğini kaydetti. Makine dairesi, çelik tezgahları gibi çok sıcak yerlerde çalışanlarda da hiç güneş görmemelerine karşılık, güneş çarpması etkilerinin ortaya çıktığını ve bu sebeple son yıllarda güneş çarpması yerine genellikle sıcak çarpması teriminin kullanılmakta olduğunu belirten Yıldırım, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Ortaya çıkan değişiklikler aşırı ısıya karşı bir tepkidir. Fakat direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmak o bölgenin o anki hava sıcaklığından da daha fazla ısınmasına neden olacağından sıcak çarpması görülme riskini arttırır. Özellikle başı direkt güneş ışınlarından korumak bu nedenle büyük önem taşır. Güneş çarpması daha çok öğle saatlerinde dışarıda bulunan ve uzun süre güneşe maruz kalanlarda görülür. Güneş çarpması belirtilerinde bol terleme ve vücut ağrıları vardır, nabız hızlanmıştır. Susuzluk hissi ve bilinç bulanıklığı da diğer belirtiler arasında yer alır. Baş ağrısı, huzursuzluk ve bitkinlik vardır. Aşırı yorgunluk, hızlı nabız atımı ve beraberinde hızlı soluk alıp verme ve kas krampları birbirini takip eden olaylardır. Vücut hızla ısınır, yüze hızlı bir kan akımı olur ve yüz kıpkırmızı görünür. Düzensiz ateş ve yavaş yavaş bilinç kaybı hastalık tablosunun ağırlaşmaya başladığını gösterir. Zamanında müdahale edilmeyen sıcak çarpmalarında ölüme kadar varabilen sonuçlar doğabileceği unutulmamalıdır. Belirtiler ortaya çıkar çıkmaz doktor çağrılmalı. Bu arada hastanın ateşi düşürülmeye çalışılmalı. Hasta gölge bir yere götürülmeli. Ateş 38 dereceye kadar düşürülebilir ama daha aşağı inerse hastanın dolaşım şokuna girebileceği unutulmamalı. Hastayı serinletmenin en iyi yolu soğuk su banyosudur. Alkollü içecekler kesinlikle verilmemeli. Bilinci ve davranışları normalse içecek bir şey verilmeli. Eğer bilinci yerinde değilse içecek bir şey verilmemeli, boğulmasına neden olabilirsiniz. Kusuyorsa yan yüzükoyun yatırılmalı."
Aşırıcı sıcak havalarda yaşlılar ve çocukların güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatlerde sabah 10.00 ile öğleden sonra 15.00 arasında dışarı çıkmamaları uyşarısında bulunan Yıldırım, çocuklar için şu tavsiyelerde bulundu:
"Çocuklara gölge kuralını öğretin. Gölgeniz kendinizden ufaksa çocuğunuzu güneşe çıkarmayın. Şapka, uzun kollu tişört gibi koruyucu elbiseler giydirin. Bebek 6 aydan küçükse koruyucu krem sürmektense koruyucu elbise ve gölgelikli bebek arabası kullanın ve bebeği gölgede bırakın. Güneşten koruyucu kremler kullanın. Her iki ultraviyole dalgasına yani UVA ve UVB'ye karşı koruyucu ürünler kullanın. Koruma faktörü en az 15 olsun. Güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulayın. Eğer suda fazla kalıyorsa veya havluyla kurulanıyorsa tekrar tekrar sürün. UVA ve UVB'ye karşı yüzde 100 koruyuculuğu olan güneş gözlüğü taktırın. Güneş ışınlarının yansımalarına dikkat edin, beyaz kum ve su ışınları yansıtır, bu gibi alanlarda korunmayı artırın. Dağlar da yüksekliği nedeniyle yüksek koruma gerektirir. Çocuğunuzun cildini arada muayene ederek benlerinde büyüme olup olmadığına dikkat edin."
Yıldırım, güneş çarpmasına karşı en etkili yolun güneşten ve sıcaktan korunmak olduğuna dikkat çektiği açıklamasını şöyle tamamladı:
"Bu amaçla bedenin aşırı ısınmamasına, güneş altında fazla kalmamaya, sıcakta bol ve serin tutan giysiler giymeye, geniş kenarlı şapkalar kullanmaya, sıcak iklimde çalışırken fazla su içip tuz almaya dikkat etmek gerekir. Çok sıcak havalarda bol sıvı alınması, alkollü içeceklerden uzak durulması, ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması önemli önlemlerdir Güneş çarpması çoğunlukla dikkatsiz davranma sonucu oluşur. Özellikle yaz aylarında insanların bronzlaşma hevesleri ağır sonuçlara yol açabilir. Kısa sürede yanık bir tene kavuşmak isteyen çoğu kişi güneşe çıktıkları ilk gün çok uzun süre güneş altında kalır. Oysa bunun sıcak çarpmasının yanı sıra yanıklara da yol açması gibi ciddi sonuçları bulunur. En iyisi güneşe yavaş yavaş alışmak ve bu konuda aşırıya kaçmamaktır. Bu arada güneşe çıkarken güneş ışınlarının açısını da göz önüne almak gerekir. Güneşin en tehlikeli olduğu saatler öğle saatleridir 10.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiği bilinmelidir. Lekeler, alerjik reaksiyonlar ve yanıklar için uzman bir doktora görünmeyi, en önemlisi tüm bunların küçük tedbirlerle önlenebileceği unutulmamalıdır."