Gaziantep Sağlık Müdür Vekili Serdar Tolay, kömür sobası ile ısınan vatandaşlara uyarılarda bulunarak ölüme yol açan soba zehirlenmelerinde dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Tolay yaptığı açıklamada, karbonmonoksit gazının kokusuz, renksiz, tatsız, yanıcı ve duvarlardan sızabilen bir gaz olması nedeniyle bundan kaynaklanan zehirlenmelerde özellikle uykuda farkına varılmasını güç hale getirdiği için vatandaşların bu konuda bilinçli hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Kömür sobası kullanan vatandaşların her konuda dikkatli olması gerektiğini ifade eden Tolay, "Vatandaşımız sobasını kurmadan ve ya kurulu ise mutlaka bacayı temizlemesi gerekiyor. Bacalardaki yapısal bozulmalar hemen onarılmalıdır. Sık sık baca tepmesi oluyorsa, baca deliğinin uygun olup olmadığı kontrol ettirilmelidir. Rüzgar yönüne göre yön değiştiren baca kapakları taktırılmalıdır. Bütün havalandırma boruları çatıdan en az 1 metre yüksekte olmalıdır. Bacalar ayda bir kez temizlenmelidir" dedi.
Soba yakılırken kovanın özellikle tam doldurulmaması gerektiğini ifade eden Tolay, "Sobamızı en fazla üçte iki nispetinde kömür ile doldurmalıyız. Sobamızda tutuşturmayı mutlaka üstten yapmalıyız. Sobamızı alttan tutuşturduğumuz zaman kömür içindeki uçucu maddeler yanmadan dışarı gider. Soba tutuşuncaya kadar alt ve üst delikleri açık tutulur. Soba tutuştuktan sonra sobamızın deliklerini kademeli olarak kapatmalıyız. Yanmakta olan sobaya kesinlikle yeni kömür ilave etmeyiniz. Kömür sobanız sönmemiş ise yanan kömür üzerine su dökerek söndürmeyiniz" diye konuştu.
Lodoslu ve fırtınalı havalarda soba yakılmaması gerektiğini ve hangi tip soba olursa olsun soba yanarken uyunmaması gerektiğini anlatan Tolay, "Karbonmonoksit zehirlenmesinde zonklayıcı tipte baş ağrısı, görme bulanıklığı, bilinç bulanıklığı, huzursuzluk olur. Bulantı, kusma, havaleler ve değişen derecelerde bilinç kaybı görülebilir. Ancak zehirlenme olup olmadığını gösteren özel bir belirti aranmamalı, kuşkulanıldığında bir gaz sızıntısı olduğunda hemen pencereler açılarak belirti ne olursa olsun kişi açık havaya çıkarılmalıdır. Evde bir kişi fenalaştığında evdekilerin hepsi açık havaya çıkmalıdır. Zehirlenen bir kişiye yardıma koşan kişi de zehirlenme tehlikesine karşı kendisini korumalıdır. Hemen camlar açılmalı, açılmıyorsa kırılmalıdır. Hasta hızla ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaştırıldığında hava yolu açık değil ise hava yolu açılmalı, solunum yoksa suni solunum yapılmalı, kalp çalışmıyorsa acil yardım eğitimi alan bir kişi tarafından kapalı kalp masajı yapılmalıdır" şeklinde konuştu.
Herhangi bir zehirlenme şüphesi halinde vatandaşlarımız derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerektiğini ifade eden Tolay, "Vatandaşlarımız bu gibi durumlarda Acil Sağlık Hizmetlerinin 112 Nolu Telefonu ile yardım talebinde buluna bilirler" dedi.