Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, firmaların başarıya ulaşmasında inovasyon ve teknolojik yeteneğin büyük önem taşıdığını söyledi.
MPM Güneydoğu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, yaptığı açıklamada, teknolojik yeteneğin; bir işletmeyi başka işletmelerden ayıran, işletmenin vizyonunu gerçekleştirmesinde rol oynayan, rakipler tarafından kolayca taklit edilemeyen bilgi, beceri ve yeteneği ifade ettiğini kaydetti.
Teknolojik yeteneğin, firmayı diğer firmalardan ayırarak ona rekabet üstünlüğü kazandırdığını dile getiren Balaban, "Teknolojik yetenek, firmaların değişen dünya teknolojilerine ayak uydurmasını sağlayarak, hatta onlara dünya teknolojilerinin öncüsü olma fırsatını sunarak ülkemizin ekonomisine artı bir güç sağlıyor. Teknolojik Yetenek Değerlendirmesi (TYD) ise firmaların teknolojik altyapılarına belli bir model çerçevesinde ve sistematik olarak bakar, firmanın güçlü ve zayıf yönlerini ortaya çıkarır.
Teknolojik eylem planlarının hazırlanmasında etkin bir araçtır. Bu sayede firmaların teknoloji politikalarının oluşturulmasını sağlayarak yaşamını rekabetçi güce dayalı olarak sürdürebilmesini, geleceği için gerekli önlemleri zamanında almasını sağlar" şeklinde konuştu.
Teknoloji tabanlı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde (KOBİ) bir "Teknolojik Eylem Planı" oluşturulmasında Teknolojik Yetenek Değerlendirmesi'nin (TYD) etkin bir araç olarak kullanılabileceğini ifade eden Balaban, sözlerini şöyle sürdürdü:
"TYD, Avrupa Birliği ülkelerinde özellikle uygulaması artan bir "değerlendirme/ denetleme" metodolojisi olarak kullanılmaktadır. TYD metodolojisinin muhtemel diğer uygulama alanları olarak, Ar-Ge teşvik mekanizmalarının etkinliğini de artırmak üzere hibe veya kredi desteklerinin verileceği firmaların değerlendirilmesi, risk sermayesi desteğinin verileceği firmaların teknolojik yeteneklerinin ve inovasyon riskinin hesaplanması, firmaların danışmanlık gereksinimlerinin belirlenmesi sayılabilir. TYD metodolojisinde etkin bir araç olarak teknolojik yetenek anketi kullanılmaktadır. Bu anket ile teknolojik yetenek düzeyleri ölçülmüştür. Teknolojik yetenek çok boyutlu bir kavram olduğu için, hem teknolojik yeteneği oluşturan farklı unsurlar değerlendirilmiş hem de teknolojik yetenek/teknolojik faaliyetler ile ekonomik performans arasındaki ilişkilere bakılmıştır. Bu noktada kullanılan araçlar arasında firma öz değerlendirmesi, inovasyon basamakları anketi, teknolojik yetenek değerlendirmesi formu yer alır."
İmalat sanayiinde yapılmış olan bir çalışmayı ele alarak Türkiye imalat sanayiinde yenilik yeteneği geliştirebilmiş iş yeri sayısının oldukça düşük olduğunu belirten Balaban, "İş yerlerinin ancak küçük bir oranı yeni teknolojiler geliştirebilmekte, ürün ve proses teknolojisi geliştirilmesinde dünya ölçeğinde önde gelen ülkeler arasında yer alabilmektedir. Bu oranın yükseltilmesi için teknoloji geliştirilmesi, teknolojik yeteneğin artırılması konularında firmalara danışmanlık hizmeti verilmesinin gerekli olduğunu düşünmekteyim" dedi.
Bu noktada da TYD modelinin uygun bir model olduğu söyleyebileceğini ifade eden Balaban, "Sonuç olarak, firmalarımızın teknoloji geliştirme açısından bir altyapıya sahip olması, en azından farkındalık sağlanması açısından 'teknolojik yetenek' kavramıyla tanıştırılmalarının önemli ve gerekli olduğunu düşünmekteyim. MPM'nin bu alanda danışmanlık yapması, firmaların strateji ve yakın dönem hedeflerini oluşturmalarında, güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenerek gerek duydukları desteklerin tanımlanmasında, inovasyon ve genel olarak teknoloji yönetimi konularında etkin ve verimli olmasına katkı sağlayacağı açıktır" diye konuştu.