Sanayi ve ticaret alanında son yıllarda gösterdiği gelişme ile Türkiye'ye örnek teşkil eden Gaziantep'te, 24 milyon metre kare alan üzerine kurulu 4 Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yüzlerce firma üretim yapıyor.
Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, OSB'nin müteşebbis ruhlu Gaziantep insanının üretime verdiği önemin ve üretime akıttığı terinin bir sonucu olduğunu söyledi. Nakıboğlu, Gaziantepliler olarak "Üretim olmadan tüketim olmaz" felsefesi ile hareket ettiklerini belirterek, "Gaziantep, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu tarihi ve coğrafi yakınlıktan dolayı Orta Doğu ülkeleri ile önemli ekonomik ilişkiler kurmuştur. Bölge halkları arasında sosyal ve kültürel bağların kurulması da Gaziantep ile diğer ülkeler arasındaki ilişkileri pekiştirmiştir. Gaziantep'in ihracat merkezi haline gelmesinde etken olan bir diğer önemli faktör de halkın yaratıcı gücünden kaynaklanan oldukça ileri düzeydeki imalatçılık yeteneği ve girişimciliğidir. Yöre halkının bu özelliği, imalat ve ticaret sektörleri ile sanayinin çeşitli dallarını içine alan oldukça geniş bir çeşitlemenin ortaya çıkmasını sağlamıştır" dedi.
Mevcut imalat sanayinin çağın gereklerine uygun seri üretime geçirildiğinde ihracat potaniyelinin daha da artacağını kaydeden Nakıboğlu, "Devlet desteği olmadan tamamen kişisel imkanlarla yaratılan küçük ve orta ölçekli firmalar olarak faaliyet gösteriyoruz. Bugün bu firmalar dış ticarette yoğun bir şekilde işlevlerini sürdürüyor. Ekonomik büyümenin temelinde üretim yatar. Üretmeden büyümeyi gerçekleştirmiş bir ülke örneği, modern dünya tarihinde yoktur. Bu nedenle devletten beklenen; özel sektörün önünü açacak, reel sektöre üretim desteği sağlayacak zihniyete sahip olunmasıdır" diye konuştu.
Nakıboğlu, Gaziantep'in 1990'lı yıllardan itibaren sanayide hızlı bir yükselme trendine girdiğini, ancak bu yıllarda kentin önemli ölçüde göç aldığını ifade ederek, "Bölgeleremizde faaliyet gösteren firmalar, girişimci ruhları ile global pazarda her geçen gün daha da belirgin hale gelen rekabet koşulları karşısında, teknolojiyi daha yakından takip ederek, hızlı, güvenilir, kaliteli ve en önemlisi de kendine bir marka edinerek üretim yapıyor. Gaziantepli sanayici müteşebbis ruhu ile Türkiye'de üretim direği olmuştur. Bu girişimci ruh, OSB çatısı altında toplanarak, tatlı bir rekabet ortamında, birlik ve beraberlik içerisinde, ülkenin ekonomik açıdan can damarı haline gelmiştir" şeklinde konuştu.
Gaziantep'te 1. OSB, 2 milyon 100 bin metre kare alan üzerinde 138 sanayi parseli olarak kuruldu. Bölgede ağırlıklı olarak tekstil ve gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar bulunuyor. 4 milyon 500 bin metre kare alan üzerine kurulan 2. OSB'de ise, 277 sanayi parseli yer alıyor. Bu bölgede de gıda ve tekstil başta olmak üzere diğer sektörlerden firmalar faaliyet gösteriyor. 5 milyon 400 bin metre kare alan üzerine kurulan 3. OSB de, 275 yeni yatırımcıya ev sahipliği yapıyor. 2002 yılında 12 milyon metre kare alan üzerine kurulan 4. OSB ile Türkiye'nin en büyük OSB'lerinden birisi haline gelen Gaziantep OSB'de yine de ihtiyaçlara cevap verilemeyince 5. OSB'nin kurulması kararlaştırıldı.