Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir, Danıştay 8. Dairesi, kararıyla herhangi bir uzmanlığı bulunmamasına karşın kısa süreli eğitim alan ustalara, sorumlu yönetici olabilme yolunu açan yönetmelik değişikliğinin hukuka aykırı bulunduğunu belirterek, alınan kararın doğru olduğunu savundu.
Başkan Demir yaptığı açıklamada, Türkiye'de 400 binin üzerindeki gıda üretim-satış noktaları, 6 bin dolayındaki gıda denetmeni tarafından denetlenmeye çalışıldığını belirterek, "Bu nicelik karşısında özverili çabalara karşın açıkça yaşanan denetim zafiyetinin halk sağlığı açısından doğuracağı sakıncalar, sorumlu yöneticilerin çalışmaları ile kapatılmaya gayret edilmektedir. Gıda terörünün önlenmesi ve işyerlerindeki teknik ve hijyenik standartların sağlanması, bizzat bu işyerlerinde çalışan meslek mensuplarınca sağlanmaktadır. Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin 29/c maddesi değişikliğiyle, işyerinde zaten üretim yapan ustaların, aynı zamanda sorumlu yönetici de olmasının yolu açılmıştı" dedi.
Yönetmelikteki değişiklikle halkın gıda güvenliği hiçe sayıldığını ifade eden Demir, "Ziraat Mühendisleri Odası, ziraat mühendislerinin mesleki haklarını savunmak için idari yargıya başvurmuştur. Ziraat mühendislerinin özlük haklarını da savunduğumuz dava da Danıştay 10. Dairesi tarafından yürütmenin durdurulmasına karar verilmişti. Daireler arası tevdi görüp 8. Daireye gönderilen davada, Danıştay 8. Dairesi tarafından da Yönetmeliğin 29/c maddesinin tamamı iptal edildi" diye konuştu.
Davalarında haklı olduklarını tekrarlayan Başkan Demir, "Davamızın sonucu olarak, ustalar, yılda en çok 3 ay faaliyet gösteren mevsimlik işyerleri ile 20 beygir gücü ve altında motor gücü bulunan; ekmek, pastacılık ürünleri, mantı, simit, yufka, bazlama, pide, galeta, kadayıf ve leblebi üreten iş yerlerinde sorumlu yöneticilik yapamayacak. 4 yıllık lisans eğitimi almış ziraat, gıda, kimya mühendisleri sorumlu yöneticilik yapabilecek. Böylece haksız ve hukuka aykırı bir şekilde istihdam alanları daraltılmış olan üyelerimiz yeniden iş olanaklarına kavuşacaklar. Hepsinden önemlisi, tüketici, uzman mühendisin denetiminde üretilen güvenli gıdalara erişme hakkına yeniden sahip olacaktır" şeklinde konuştu.