Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir, 2008 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 50-60'a varan ürün kaybı olduğunu söyledi.
Demir, yaptığı açıklamada, 2008 yılında yağışlarda yüzde 60 civarında düşüş gözlendiğini belirterek, "2007 yılına göre kıyasladığımızda ilimiz ve bölge genelinde yağışların düşük olması nedeniyle yüzde 50-60 ürün kaybı yaşandı. Gaziantep'te bu kuraklıktan fazlasıyla etkilendi. Yağışların düşük olması hububat ürünlerinde büyük kayıplara neden oldu. Mercimek, buğday, arpa ve nohut gibi hububat ürünlerinde yüzde 50'ye yakın bir verim kaybı yaşandı. Bunun yanı sıra, ilimizde yetişen antepfıstığında rekoltenin geçen yıla göre yüksek olması çiftçimizin yüzünü güldürdü. Antepfıstığı 1 yıl ürün verir, bir yıl vermez. Geçen yıl 55 bin ton civarında olan antepfıstığı rekoltesi, bu yıl araştırmalarımıza göre 110 bin ile 130 bin ton arasında olması bekleniyor. Ancak, diğer hububat ürünlerinde olduğu gibi yaşanan kuraklık nedeniyle antepfıstığı rekoltesinde de yüzde 20-25 oranında bir kayıp olmuştur" dedi.
Çiftçilerin kuraklıktan dolayı desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Demir, "Çiftçilerin kuraklıktan dolayı hububat ürünlerinde uğradıkları zararların karşılanması için çalışma yapılması gerek. Girdi maliyetlerinde ve özellikle mazot fiyatlarında yüksek oranda artış olmasından dolayı, çiftçilerimiz çok zor şartlar altında üretim yapıyor. Ayrıca, çiftçilerimizin yeniliğe açık olması gerekiyor. Küresel ısınmadan ve havaların mevsim normallerinde gitmemesinden dolayı çeşitli tedbirler alınması gerekiyor. Çiftçilerimiz, basınçlı sulama sistemleri konusunda teşvik edilmelidir. Bilginin ve suyun toprakla buluşması gerekiyor. Damla ve yağmurlama sulama konusunda çiftçilerimiz desteklenmeli ve bilgilendirilmeli. Çiftçilerimizin yeni sistemlere yöneltilmeleri gerekiyor. Toprağın su ile buluşması için sulama yatırımları yapılması gerekiyor" diye konuştu.