'Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölgesinde Tarımsal Üretim, Yeni Teknolojiler ve Sürdürülebilir Kalkınma' konferansına katılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, burada bir konuşma yaptı. Demirel, bilim adamlarına çağrıda bulunarak, "Bize aklın ve bilimin yolunu gösterin ki bu topraklarda yaşayan insanlar için refah çıkaralım" dedi.
Harran Üniversitesi ve New York State Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 'GAP Bölgesinde Tarımsal Üretim, Yeni Teknolojiler ve Sürdürülebilir Kalkınma' isimli konferans başladı. Konferansa 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, ABD Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz, bürokratlar ile çok sayıda yerli ve yabancı bilim adamı katıldı. Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü'nde düzenlenen konferansta Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ali Çullu, Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Norman Scott, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç, Vali Yavaşcan birer konuşma yaptı.
Konferansın açılış töreninde son olarak kürsüye çıkan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, GAP hakkında bilgi verdi. GAP'ın kalkınma ve zenginleşme projesi olduğunu bildiren Demirel, "GAP dünyada emsali bulunmayan 32 milyar dolarlık topyekün bir kalkınma ve zenginleşme projesidir. Şu ana kadar 16 milyar dolar sarf edildi. Bu toprak üzerinde yaşayan insanları nasıl zengin edeceğiz onun araştırmasını yapıyoruz. Gelirken kanallarda akan suyu gördüm, bu su 150 metre derinden akan Fırat'tan geliyor. Fırat'tan akan suyu 150 metre yukarı çıkarıp bu ovalara getirmeye kimsenin gücü yetmemiştir ama Türkiye Cumhuriyeti 26 kilometrelik tüneli delmeyi başarmıştır. GAP bir şaheserdir" dedi.
Konuşmasında bilim adamlarına da çağrıda bulunan Demirel, "Benim ülkemin bilim adamları, üniversitelerin değerli yöneticileri, dünyanın başka ülkelerinde bulunan bilim adamları çağ bizim çağımızdır. Toprağım, suyum, güneşim ve çalışkan insanım var. Refah ve zenginlik arıyorum. Ancak, bilimsel gelişme eksik. Bilim çağında bilimi arıyorum. Bu konferans müstesna bir konferanstır. Dünyanın her tarafından bilim adamları bu konferansa ilgi göstermiştir. Sizlerden istediğim şey bize bilimin yolunu göstermeniz, biz onu arıyoruz. Aklın ve bilimin yolunu gösterin ki, biz bunları kullanalım ve bu topraklarda yaşayan insanları refaha çıkaralım" diye konuştu. Türkçe olarak konuşmasını tamamlayan Süleyman Demirel, daha sonra yabancı bilim adamlarına yönelik hazırladığı bildiriyi okumak için konuşmasını İngilizce sürdürdü.
İngilizce konuşması sırasında bazen Türkçe de konuşan Demirel, Türkiye'nin 2 büyük projesi olduğunu söyledi. Bunlardan birisinin GAP ikincisinin üniversiteler olduğunu bildiren Demirel, "Çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için bu iki projeye önem veriyoruz. Biz bu ülkeyi medeniyetin, demokrasinin, uygarlığın, gelişmişlik seviyesine taşımak istiyoruz. Türkiye'de 2 milyon üniversite öğrencisinin yarısı kızdır. Cumhuriyetin gururu olan öğrencilere 91 bin öğretim üyesi eğitim veriyor. Bu 91 bin öğretim üyesinin yüzde 23'ü kadınlardır. Yüksek öğretimde Avrupa'da 5. dünyada 15. sıradayız. GAP bu milletin refahıdır, hayallerimizin ürünüdür. GAP'a 32 milyar dolar harcanması gerekiyor. Şu ana kadar harcanan 16 milyar dolar 8 yılda enerji sektöründeki üretimden karşılandı. Şimdi buradan yöneticilere ve halkımıza sesleniyorum. Bir an önce GAP'ı bitirin 8 yıl içerisinde bu proje bitirilmeli" şeklinde konuştu.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, alkışlar arasında konuşmasını tamamladıktan sonra Osmanbey Kampüsü'nde yapımları tamamlanan rektörlük binası, gölet ve amfi tiyatroların açılışlarını yapmak üzere konferans salonundan ayrıldı.
.
Yayın Tarihi :
29 Mayıs 2006 Pazartesi 16:28:46