27
Aralık
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Bediüzzaman Said Nursi anıldı

Bediüzzaman Said Nursi, vefatının 48. yıldönümünde Şanlıurfa'da hatim ve dualarla anıldı.

Her yıl Ramazan ayinin 25. gecesinde vefat ettiği Şanlıurfa'da anılan Bediüzzaman Said Nursi için okunan mevlide katılmak üzere Türkiye'nin birçok kentinden binlerce ziyaretçi kente akın etti. İlk olarak Eyüp peygamberin makamını ve Hz. İbrahim'in Balıklıgöl'deki doğduğu mağarayı gezip dua eden vatandaşlar, daha sonra Bediüzzaman Said Nursi'nin Balıklıgöl'de ilk defnedildiği mezarının yanı başındaki Dergah Camii'nde düzenlenen mevlide katıldı. Kalabalık avluya taşarken, camiye girişlerde izdiham yaşandı.

Cami imamı Sabri Yazar, teravih namazından sonra başlayan mevlit öncesi Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatı hakkında bilgi verdi. Said Nursi sevenleri, Şanlıurfalı mevlithanlar ve Ömer Hafız'ın okuduğu mevlidi huşu içerisinde dinledi.

Bu arada, halkın ziyaret ettiği Bediüzzaman Said Nursi'nin vefat ettiği İpek Palas Oteli'nin 27 nolu odası 2 yıldır otel işletmecisi tarafından ziyaretçilere kapatılıyor. Bediüzzaman'ın vefat yıldönümünde en az 5 bin kişinin ziyaret ettiği İpek Palas Oteli'nin 27 nolu odasını ziyarete kapattıklarını belirten otel çalışanları, otel müşterilerinin ziyaretçilerden rahatsız olduklarını dile getirdi.

BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ KİMDİR

İkinci Meşrutiyet ve cumhuriyet döneminin önde gelen İslam mütefekkirlerinden biri olarak bilinen Bediüzzaman Said Nursi, 83 yıllık ömrünün büyük bir kısmini Sibirya'da esaret, Türkiye'de de hapis ve sürgünle geçirdi. 130 parçadan ve 6 bin sayfadan oluşan Kur'an tefsiri Risale-i Nurları sürgün dönemlerinde yazdı. Risale-i Nurlar birçok yabancı dile çevrildi. Eserleri ve aksiyonu, birçok üniversitede lisansüstü çalışmalara konu oldu. Uluslararası sempozyumlarda da anılan Bediüzzaman, bugün dünyanın birçok ülkesinde ilgiyle okunan bir İslam alimi. 1877'de Bitlis'in Hizan kazasına bağlı Isparit nahiyesinin Nurs köyünde dünyaya gelen Bediüzzaman, 23 Mart 1960'ta Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde Şanlıurfa'da İpek Palas Oteli'nin 27 nolu odasında vefat etti. Halilürrahman Dergahı'ndaki caminin bahçesine defnedilen Bediüzzaman'ın cenazesi, 27 Mayıs ihtilalinden sonra darbeciler tarafından buradan alınarak bilinmeyen bir yere gömüldü.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 11:49:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?