Atatürk Barajına 30 kilometre mesafede bulunan Şanlıurfa'nın Suruç ovasını sulayacak olan "Suruç Sulama Projesi"nin faaliyete geçmemesi, bölgede tarımı bitirme noktasına getirdi.
Yeraltında çıkardıkları sondaj kuyularıyla tarım yapmaya çalışan bölge çiftçisi, mevcut sondaj kuyuların da kuruması üzerine tarım faaliyetleri de bitti.Suruç'un Kızılhöyük köyünde fidan üretimi yapan Halil Akbaş'ın 50 bin fidanlığı susuzluk nedeniyle kuruyarak 30 bin YTL zarar meydana getirdi.
Suruç ilçesine bağlı Kızılhöyük (Sasi) Köyü'nde fidan üretimine başlayan Halil Akbaş, yaşanan susuzluk nedeniyle tüm fidanlarının kuruduğunu belirtti. Devletin kalkınma programlarında yer alan fidancılığa destek verileceği umuduyla fidan üretime başladığını ifade eden Akbaş, "Devlet meyveciliği geliştirmek için çeşitli meyve fidanlarına destekleye başladı. Biz de bu destekten faydalanmak isteyen çiftçilerin fidan ihtiyacını karşılamak için fidan üretime başladık. Yeraltında çıkardığımız az suyla idare etmeye çalışıyorduk. Maalesef var olan az suyumuz da kurudu" dedi.
Su ihtiyacını Onbirnisan Beldesi'nden tankerini 30 YTL karşılığında temin etmeye çalıştığını belirten Akbaş, Onbirnisan Beldesi'ndeki kuyuda da su azalınca fidanlarının susuz kaldığını söyledi. 25 bini nar fidanı olmak üzere 50 bin fidanının kuruduğunu dile getiren Akbaş, "Bundan dolayı 30 bin YTL zarar ettim. Buralara su gelmediği gibi var olan su kuyularımız da kurudu. Perişan olduk. 3 tane sulama kuyusu açtım ama su çıkmadı. Elimde sadece 5 bin nar fidanı kaldı. Onu da süs için vatandaşlara veriyorum. Bu kadar teşkilat bu kadar masraf ettik hepsi zarar" diye konuştu.