Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) devreye girmesiyle birlikte, Şanlıurfa'nın verimli ovaları suya doydu. Harran'a bu yıl yaklaşık 1 milyar 500 milyon metreküp su verildi.
Atatürk Barajı'ndan Harran Ovası'na 2 yıl içerisinde toplam 2 milyar 952 milyon 764 bin 499 metreküp su verildiğini belirten yetkililer, geçtiğimiz yıllarda sulama birliklerinin talebi üzerine T-2 Tüneli'nden Harran Ovası'na saniyede 40 metreküp su verildiğini söylediler.
Suda yaşanan bolluğun bölgede önemli bir tehlikeyi de beraberinde getirdiğini ifade eden yetkililer, "Bilinçsiz ve aşırı sulama sonucu bu suyun yaklaşık yüzde 25'i israf edilmiştir. Bu nedenle 20 bin hektar verimli arazilerimizde çeşitli düzeylerde bozulma ve tuzluluk problemiyle karşı karşıya kalınmıştır. Bu çerçevede bilinçsiz sulama ve yetersiz tesviye nedeniyle, resmi olmamakla birlikte, günde erozyon nedeniyle 450 ton toprak kaybedilmektedir" dedi.
Sorunların üzerine eğitimle gidildiğine dikkat çeken yetkililer, "Bu olumsuz gelişmenin tersine çevrilmesi için 2000-2001 yıllarının değişik dönemlerinde sulama birlikleri, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve ilgili kamu kuruluşlarının katılımı ile bir dizi toplantı yapılarak aşırı su kullanımının gereksizliği ve zararı çiftçilere anlatılmıştır. Bu eğitim sürecinde yerel ve ulusal medyadan geniş ölçüde yararlanılmıştır. Yapılan eğitim faaliyetleri sonunda 2000 yılında 11 kez sulanan pamuk tarlalarında bu yıl 6-7 sulama yapılarak aynı ürünün alınabildiği gösterilmiştir. Çiftçilere eğitimler halen veriliyor" şeklinde konuştular.
doğru doğru gap ın devreye girmesiyle tarlalar suyla doldu.... hani nerdeee SURUÇ bunun içinde yok... eyyy allahım sen yukardasın bize zulüm edenlere cezanı ver.... böyle yapanların allah belasını versin...