27
Aralık
2024
Cuma
ŞANLIURFA

İranlı Turistler Şanlıurfa'yı seçiyor

İnanç turizmi kapsamında Suriye'ye düzenlenen gezilere rağbet gösteren İranlı turist kafileleri, aynı güzergahta yer alan Şanlıurfa'da, günübirlik ziyaretlerle kutsal mekanları görme fırsatı buluyor.



AA muhabirinin çeşitli kaynaklardan derlediği bilgiye göre, Hz. İbrahim'in doğduğu, Hz. Eyyüp ve Hz. Elyasa peygamberlerin yaşadığı, Hz. Musa'nın da gençliğinde bir süre çobanlık yaptığı rivayet edilen Şanlıurfa, bu özelliğiyle üç semavi dinin temsilcileri için önemli bir yer konumunda.

Müslümanlar için Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra dünyanın en önemli inanç turizmi merkezleri arasında gösterilen Şanlıurfa, 11 bin yıllık tarihi geçmişi ve mimari eserleriyle İranlı turistler başta olmak üzere, dünyanın farklı bölgelerinden turistlerin de dikkatini çekiyor.

Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında bulunan Hz. Ali'nin kızı Hz. Zeynep'in türbesine gitmek için tur organizasyonlarına katılan Şii mezhebine mensup İranlıların oluşturduğu kafileler, yol üzerinde uğradıkları Şanlıurfa'da dinlenme ve ibadet etme fırsatı buluyor.

Genellikle Hazreti İbrahim'in doğduğu ve dönemin hükümdarı Nemrut tarafından ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen tarihi Balıklı Göl yerleşkesindeki mekanlar ile Hazreti Eyyüp'ün çile çektiği mağaranın yer aldığı bölgeyi ziyaret eden İranlı turist kafilelerinin bir kısmı, geceyi Şanlıurfa'da, otobüslerini park ettikleri Balıklı Göl çevresinde geçiriyor.

Bir günlük molanın ardından otobüslerle Kilis'e giden kafileler, Öncüpınar Sınır Kapısından, Suriye'ye geçerek, Şiiler için kutsal sayılan Suriye'deki tarihi mekanları ziyaret ediyor.

EKONOMİYE PEK KATKILARI YOK

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yıllardır turizm işletmeciliğiyle uğraşan bir turizm firmasının yetkilisi olan Cem Göncü, İranlı turistlerin, turistik ziyaret için Suriye'ye gidiş gelişleri sırasında Şanlıurfa'ya uğradıklarını belirtti.

Genellikle ekonomik seviyeleri düşük olan turist kafilelerinin günübirlik ziyaretler sırasında pek harcama yapmadığını ifade eden Göncü, ''Bazı ziyaretçiler yiyeceklerini bile yanlarında getiriyorlar. Pek alışveriş yapmıyorlar. Otellerde konaklamak yerine geceyi Balıklı Göl'deki dergah çevresinde geçiriyorlar. Dolayısıyla kent ekonomisine pek katkıları olmuyor'' dedi.

..
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2008 Cumartesi 09:44:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?