12 milyar dolarlık paket yabancıları da heyecanlandırdı. İspanya, İsrail ve Hollandalı firmalar GAP’ta kanola ve aspir ekip biyoyakıt üretmek için Tarım Bakanlığı’na başvurdu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı GAP Eylem Planı sonrasında yabancı yatırımcılar GAP’a dönük yatırımlar için harekete geçti. Bölgede tarımsal üretimle ilgili resmi ve yarı resmi kurumların verdiği bilgilere göre İsrail, Hollanda ve İspanyol firmalar özellikle biyoyakıt üretimi için Tarım Bakanlığı’na başvurmaya başladı. GAP’ın biyoyakıt üretiminde kullanılan kanola, aspir gibi ürünleri üretmek açısından Avrupa’nın en uygun yeri olması nedeniyle 500 milyon Euro ile 1 milyon Euro arasında yatırım maliyeti bulunan 5 proje Tarım Bakanlığı’ndan resmen bilgi istediler. Tarım Bakanlığı uzmanları ‘Bölgede biyoyakıt üretmek için tesis kurmak isteyen çok sayıda yabancı firma başvuru yaptı. Bunların arasında İspanyol firmalar başta geliyor. Ayrıca İsrailli ve Hollandalı firmalar da sulama yatırımı için Tarım Bakanlığı’na başvurdular’ dedi.
YATIRIM PATLAMASI
TARIM Bakanlığı’nın bölgedeki uzmanları doğrudan yatırım yapacak şirketlerin yanı sıra bölgedeki üretimin finansman sıkıntısını çözmek için de yabancı finans kuruluşlarının nabız yokladığını belirttiler. Özellikle İsrailli finans kuruluşlarının tarımsal üretim konusunda uzman olmaları nedeniyle bölgeyle ilgilendiklerini belirten uzmanlar ‘GAP bir yıla kalmaz yatırım patlaması yaşar. Eylem planı açıklanana kadar büyük bir durgunluğun yaşandığı bölgede araştırma için ve yatırım için birçok yerli ve yabancı şirket dolaşıyor’ dedi. Bu arada GAP bölgesini son dört yılda toplam 20 bin 588 kişi ziyaret etti. Bunun 15 bin 299’unu yerli, 4 bin 260’ını ise yabancılar oluşturdu.