Şanlıurfa Belediyesi işbirliğinde İl Sağlık Müdürlüğü ve Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümünce hazırlanan proje kapsamında, temel sağlık hizmetlerinden yararlanamayan tarım işçisi kadın ve çocuklara yönelik yürütülen mobil sağlık hizmetleri devam ediyor.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Zeynep Şimşek, proje kapsamında Şanlıurfa il merkezinde mevsimlik tarım işçisi profilinin çıkarıldığını ifade etti.
Oluşturulan profilin verileri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Şimşek, "Şanlıurfa il merkezinde yaklaşık 110 bin kişinin tarım işçisi olduğu ve tarım işçilerinin Şubat-Ekim aylarında yaklaşık 21 ile gittikleri, evlerinde ortalama 4 ay yaşadıkları saptanmıştır. 15 Kasım - 15 Şubat tarihleri arasında nüfusunun yüzde 70'inin tarım işçisi olduğu Hayati Harrani Mahallesi'nde sürekliliği sağlamak için Ertuğrul Gazi Sağlık Ocağı ile işbirliğiyle mahallede gezici sağlık hizmeti verilmiştir. Yaklaşık 600 hanede yürütülen bu çalışmada; doğumların yüzde 26.3'ünün evde yapıldığı, çocuk ve kadınların yarısının eksik aşılı yada hiç aşılarının olmadığı görülmüştür. Ailelere eğitim verilerek kadın ve çocuk aşıları yapılmıştır. 0-5 yaşları arasındaki çocukların yüzde 39'unda büyüme gelişme geriliği saptanmış, yaklaşık yüzde 48'inde ise bağırsak paraziti bulunmuştur. Mahallede saptanan 125 gebenin takibi kapsamında anemi, hipertansiyon çalışmaları yapılmıştır. Hepsinin tedavileri düzenlenmiştir. Mahalle çalışması sırasında Sabancı Vakfı tarafından 15 bin YTL hibe sağlanmıştır" dedi.
Saha çalışmasında sağlık sorunlarının temelinde mevsimlik tarım işçisi olmanın önemli bir faktör olduğunu kaydeden Doç. Dr. Zeynep Şimşek, "Aşı, tuvalet yapımı, temiz içme-kullanma suyu sağlanması ve hijyen gibi bulaşıcı hastalıkları önlemede en etkili yöntemleri içeren bir broşür tüm muhtarlıklara, sağlık ocaklarına dağıtılmıştır. Ayrıca muhtar eğitimi kapsamında 18 Ocak 2008 ve 1 Şubat 2008 tarihlerinde iki toplantı gerçekleştirilmiştir. Eğitim çalışmaları kapsamında Ertuğrul Gazi İlköğretim Okulu'nda yaklaşık 800 öğrenciye belirlenen sorunlar çerçevesinde sağlık eğitimi verilmiştir" diye konuştu.
Şimşek, açıklamasında şunları söyledi: "Mevsimlik Tarım İşçisi Kadınları ve Çocuklarının Gezici Sağlık Hizmeti Yoluyla Sağlık Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi-projesi kapsamında mevsimlik tarım işçilerinin sağlık sorunlarına duyarlılığını arttırmak ve tarım üretimi yapılan tüm illerde temel sağlık hizmetlerinin verilmesini sağlamak amacıyla rektörlük kanalıyla Sağlık Bakanlığı'na ve Şanlıurfa Valiliği'ne resmi yazılar yazılmış ve Sağlık Bakanlığı tarafından konu dikkate alınarak 21 ile yapılması gereken çalışmalar resmi yazılarla bildirildi. Şanlıurfa Valiliği tarafından konu İl Hıfzısıhha Kurulu'nun gündemine alınarak tarım alanlarında yapılacak çevre sağlığı uygulamaları karar altına alınmıştır. Şanlıurfa Belediyesi tarafından örnek tuvaletler yapılmıştır. Sağlık Müdürlüğü'nün rutin çalışmaları kapsamında yer alan Sağlık Ocağı bölgesinin çalışmalarına tarım alanları dahil edilerek bölge sistemine göre pilot çalışma başlatılmıştır. Gezici sağlık hizmeti kapsamında tarlalara arazi tipi çukurlu tuvalet yapımının sağlanması, klorlu su kullanımının sağlanması ve kontrolü, çöplerin zararsızlaştırılması, pestisit kullanımı eğitimi, iyotlu tuz kullanımı, anne sütü, çocuk ve kadın aşılarının yapılması, gebe ve bebeklerin izlenmesi, bölgenin endemik bulaşıcı hastalıklarının kontrolü ve erken tanı tedavi hizmetleri yer alacaktır"
ÖRNEK SIHHİ TUVALET TARLAYA MONTE EDİLDİ
Şanlıurfa İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında, tarım işçilerinin çalıştığı tarlalarla sıhhi tuvalet yapılmasına karar verilmesinin ardından Şanlıurfa Belediyesi konuyla ilgili çalışma başlattı. Tarım işçilerinin sağlığını korumaya yönelik olarak tarla sahipleri tarafından yaptırılması istenilen sıhhi tuvaletten bir örnek yapan Şanlıurfa Belediyesi Temizlik ve Çevre Müdürlüğü, örnek tuvaleti, gezici sağlık hizmeti sırasında tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı bir tarlaya monte etti.
Konu hakkında bir açıklama yapan Temizlik ve Çevre Müdürü Mehmet Palalığolu, Şanlıurfa Belediyesi olarak sadece mücavir alan sınırlarında değil her yerde insan sağlığını önemsediklerini ifade etti.