Okullaşmaları için bir dizi kampanyaların yürütüldüğü Güneydoğulu çocukların çoğunun okul yerine çalışmaya gittikleri belirlendi.
2007-2008 eğitim öğretim sezonunda ilk ders zili bu sabah çaldı. Bölgede binlerce öğrenci okullarının yolunu tutarken yine binlerce öğrenci okul yerine tarlalara akın etti.
Yapılan araştırmalara göre, bölge illerinde 12-14 yaş arası 87 bin çocuk, başta tarım sektörü olmak üzere çeşitli iş kollarında çalışıyor. Bölgede özellikle kız çocuklarının daha fazla iş hayatında olduğu belirtiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istatistiklerine göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 12-14 yaş arasında 49 bin 294 kız çocuğu ve 38 bin 626 erkek çocuğu çeşitli sektörlerde çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın internet sitesinde 'Çocuk İşçiler' bölümüyle yer alan istatistiklere göre, bölge illerinde çalışan kız ve erkek çocuk sayıları şöyle:
"Adıyaman 5 bin 273 kız, 3 bin 583 erkek, Batman 2 bin 210 kız, bin 885 erkek, Diyarbakır 13 bin 411 kız, 7 bin 876 erkek, Gaziantep 3 bin 130 kız, 5 bin 900 erkek, Kilis 993 kız, 628 erkek, Mardin 5 bin 410 kız, 3 bin 808 erkek, Siirt bin 786 kız, Bin 337 erkek, Şırnak bin 875 kız, bin 723 erkek, Şanlıurfa 15 bin 206 kız, 11 bin 886 erkek."
İstatistiklere göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok çalışan çocuk Şanlıurfa'da bulunuyor. Kayıtlara göre 27 bin işçi çocuğun bulunduğu Şanlıurfa'da,15 bin 206 kız çocuğunun hemen hepsi tarım sektöründe istihdam ediliyor. Çocuk işçi sıralamasında Diyarbakır 21 bin 287 çocukla ikinci sırayı alırken en az işçi çocuk çalışan il ise Kilis. Kilis'te çalışan çocukların toplam sayısının bin 551 olduğu belirtiliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kayıtlarına göre, 12-14 yaş arası çocukların en çok istihdam edildiği sektör tarım. Bu sektörde çalışan çocukların toplam sayısı 78 bin 748. İstatistiklere göre, tarım sektöründe çalışan çocuklarda yine kızlar önde. Tarımda 44 bin 410 kız çocuğu, 34 bin 338 erkek çocuğu çalışıyor.
Uzmanlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın resmi sitesindeki kayıtlı rakamlar dışında bir de buna gayri resmi çalıştırılan çocuklar eklendiğinde çalışan çocuk sayısının hayli fazla olduğunu belirtti. Çocukların büyük bir bölümünün yaz aylarında Harran, Söke, Çukurova, Ege gibi ovalarda aileleriyle birlikte çalıştırıldığına dikkat çeken uzmanlar, bu konuda gerçekçi çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.
Eğitim-Sen Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Ergünşah, 17 Eylül Pazartesi günü 10 binlerce öğrencinin okul yerine tarlalarda olduğunu bildirdi. Tarım işçisi olarak çalışan çocukların eğitim-öğretime yaklaşık olarak 40-60 gün geç başladığını belirten Ergünşah, "İlimizde mevsimlik işçilerin eğitim çağındaki çocukları çalışmak zorunda kaldıkları için sınıf arkadaşlarıyla geç buluşmakta ve erken ayrılmaktadırlar. Her yıl tekrarlanan bu sorunun çözümü için pratikte hiçbir çaba gösterilmemektedir.
10 binlerce öğrencimiz pazartesi sınıflarında olmaları gerekirken tarlalarda çalışmaya devam ediyor olacaklardır. Eğitim öğretime geç başlayıp erken bitiren mevsimlik tarım işçilerinin çocukları ile sınıftaki diğer öğrenciler arasında bilgi farklılığı ve uyum sorunu yaşanmaktadır. Mevsimlik tarım göçleri nedeni ile eğitimden uzak kalan çocuklar yetişme yönünden diğer çocuklardan uzak kalmaktadırlar. Öğretmenler, geri kalan grubu diğer gruplar düzeyine çıkarmak için işlenmiş üniteleri hızla tekrarlamak zorunda kalmaktadırlar. Böylece, ne diğer grubun ilerlemesi, ne de tarım işçisi çocuklarının konuları istenen düzeyde kavramaları sağlanabilmektedir. Devamsızlık yapmayan öğrenciler bu üniteleri daha önce işledikleri için konulara karşı ilgileri azalmakta ve dersten uzaklaşmaktadırlar" değerlendirmesinde bulundu.
şimdi bir siyasi büyügümüzü anmadan geçemiycem hani benzin vadıda bizmi içtik diyordu ya onun gibi işte yokluk yoksulluk yok refah içindeyizde bizmi göndermedik bu çocukları okula derse bu yöre halkı n diyeceksiniz sayın milli egitim banakı ve sosyal çalışma bakanı hee pardon sizde dersiniz ki yollar yürümekle aşınmaz neyse yurdum insanı bulur diyecek sözünü kör cahil sandıgınız size öyle bir ders verir ki iyi bir egitimden geçmiş gibi olurdunuz hoşça kal urfa