Şanlıurfa'da Osmanlı döneminden kalan tarihi Millet Hanı, restore edilmek için maddi kaynak bekliyor.
Topkapı Müzesi'nden sonra Türkiye'nin en büyük ikinci müzesi olması planlanan tarihi hanla ilgili projeler hazırlandı.
Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onay alınan proje için kaynak aranırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının tarihi hanı konaklama tesisi yapmak konusunda hazırlıkları olduğu öğrenildi. Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, tarihi hanın en uygun kullanma şeklinin müze olacağını ifade etti.
Hanın müzeye dönüştürülmesi için 4-5 milyon YTL'ye ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, tarihi yapıda geçen yıl taban kazılarının da yapıldığını söyledi.
Kürkçüoğlu, "Türkiye'nin sosyal aktiviteli en büyük kültür merkezi olarak projelendirilen Millet Hanı'nda el sanatları üretim atölyeleri, kitap satış mağazaları, restoran, kafeterya, arkeoloji müzesi, kütüphane, sergi ve konferans salonları yer alıyor. İl sınırları içerisinde yapılan 35 civarındaki arkeolojik kazıdan elde edilen yaklaşık 80 bin eser, Topkapı Sarayı'ndan sonra Türkiye'nin ikinci en büyük müzesi olacak olan Millet Hanı Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecektir. Müze ve kültür tesisleri olarak değerlendirilecek olan hanın ihalesi bir an evvel yapılmalıdır" dedi.
Tarihi hanla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının konaklama tesisi projesi hazırlandığına dair bilgilere ulaştıklarını da kaydeden Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, tarihi hanın otel olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi. Şanlıurfa mimarisine özgü yapıların bulunduğu Yorgancı Sokak, Çulha Sokak ve Güllüoğlu Sokağı'nın çevrildiği bölgede bulunan 17 adet evin restore edilerek pansiyon otele dönüştürülebileceğini açıklayan Kürkçüoğlu, "Tarihi Millet Hanı projesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan geçtiği şekliyle müze ve kültür tesisi olarak inşa edilmelidir" diye konuştu.
16. yüzyıl ortalarına Osmanlı döneminde yapılan Millet Hanı, kesme taşlardan inşa edilmiş olup, geniş avlusunun çevresinde kalın payelerle bölünmüş, birbirleriyle bağlantılı geniş mekanlar yer alıyor. 1833 yılında onarım görmüş olan han, bir dönem Alman Yetimhanesi olarak, bir dönemse askeri kışla olarak kullanılmış. Kuzeydeki tek katlı bölüm tahrip görmemişken, iki katlı güney cephesi tahrip olmuş. Tarihi Han'da geçen yıl zemin kazıları yapılmıştı.
.
Yayın Tarihi :
20 Haziran 2006 Salı 14:35:00