Dicle Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonucunda, kan davası ve akraba evliliklerinin en çok görüldüğü ilin Şanlıurfa olduğu ortaya çıktı.
İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirinin edindiği bilgiye göre, Dicle Üniversitesi (D.Ü.) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) tarafından bir süre önce yapılan, "Bölgelerarası Farklılık ile Töre ve Namus Cinayetlerinin Sosyolog ile Değerlendirilmesi" isimli çalışma sonucunda, Şanlıurfa kan davalarında ilk sırada yer aldı.
Yapılan araştırmada şu sonuçlar ortaya çıktı: "Bölge illerindeki kan davalarının istatistiklerine bakıldığında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin genelinde kan davasının görülme oranı yüzde 3.1'dir. Bölgede kan davası yüzde 5.6 ile en yüksek oranla Şanlıurfa'da görülmektedir. Bölge illerinde hane halkı büyüklüğü olan iller 8.3 ile Şırnak, 7.7 ile Mardin ve 7.5 ile Siirt'tir. Türkiye'de hane halkı büyüklüğünün 4.5 olduğu düşünüldüğünde Şırnak ortalama hane halkı büyüklüğünde Türkiye'nin iki katıdır. Bölgede evlilik yaşına bakıldığında, ülke genelinde olduğu gibi bölge nüfusunun hızlı artışında rol oynayan etkenlerden biri, evlenme yaşının düşüklüğüdür. Türkiye genelinde ilk evlenme yaşı erkeklerde 22.6, kadınlarda ise 18.9'dur. Bölgede ise erkeklerin ilk evlenme yaşlarına bakıldığında yüzde 51.2'sinin 19-24 yaşları arasında evlendiği, buna karşılık 30.1'inin 19 yaşın altında, yüzde 18.7'sinin 25 yaşından sonra evlendiği görülmektedir. Genelde erkekler için düşük olan evlilik yaşı, kadınlar için daha da düşüktür. Kadınların büyük çoğunluğu, yüzde 73.1'i 18 ve daha küçük yaşlarda evlenmektedir. Bölgedeki evliliklerin yüzde 40'ı akraba evliliğidir. Bu sonuçlar, Diyarbakır için de geçerlidir. Akraba evliliklerinin en çok görüldüğü il ise yine Şanlıurfa'dır. Bunun yanında son yapılan çalışmalara göre, aile içi şiddet, kırsal kesimden çok kentlerde daha ön plana çıkmıştır. Şiddetin kentlerde ön plana çıkmasının en önemli nedeni göçtür."