Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan etkili mücadele sonunda sıtma vakaları önemli oranda azaldı. Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı çalışmalar sonucunda 2001 yılında 9 bin 831 olan sıtma vakası sayısı, 2005 yılında bin 881'e kadar düştü.
Türkiye'de özellikle de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tehlike oluşturan sıtma hastalığıyla mücadelede başarı sağlandı. Bölgede sıtma riski olan iller arasında bulunan Diyarbakır, Batman, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de yapılan çalışmalarla hastalığın görülme oranı azaltıldı. Hastalığın etkili olduğu illerde sıtma vakalarını önemli ölçüde azaltan Sağlık Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, 2001 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 9 bin 831 vaka görülürken, bu rakam 2002'de 9 bin 527'ye, 2003'te 8 bin 760'a, 2004 yılında 4 bin 958'e, 2005 yılında ise bin 881'e düştü. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde 2005 yılında belirlenen sıtma vakaları şöyle: Gaziantep 11, Adıyaman 10, Şanlıurfa 390, Mardin 121, Diyarbakır 898, Siirt 123, Batman 428. Bölgede Kilis ve Şırnak illerinde sıtma vakası tespit edilmedi.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bölgede yapılan etkili çalışma sonucu sıtma vakalarında önemli bir azalma yaşandığına dikkat çekti. Bakanlığın İnternet sitesinde bölge illerinde yapılan çalışmalar konusunda şu bilgiler verildi:
"Diyarbakır, Batman, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de sıtma riski olmayan illerden geçici işçiler görevlendirildi. Bu illere 12 araç gönderildi ve hizmetin mobilizasyonu gerçekleştirildi. Sıtma mücadelesi hizmetlerinde yer alan tüm personelin hizmet içi eğitimleri tamamlandı. Erken teşhis ve tedavinin sağlanması ve hizmetin sağlık kurumlarına entegrasyonunu sağlamak amacıyla sağlık ocaklarının malzeme ve ilaç ihtiyaçları karşılandı. Sıtma tedavisinde klorokinin etkinliliğini araştırmak amacıyla Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nin Karacadağ ve Şekerli beldelerinde Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ile işbirliği ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) finansal desteğiyle bir çalışma gerçekleştirildi. Bu 5 kente ilave olarak toplam 30 adet pülverizatör ve 26 adet sırtta taşınır ULV cihazı tahsis edildi."