Şanlıurfa Belediyesi ve Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü'nce hazırlanan proje kapsamında, temel sağlık hizmetlerinden yararlanamayan tarım işçilerine gezici sağlık aracıyla hizmet verilirken, tarlada çalışan işçiler için hazırlanan örnek sıhhi tuvalet tarlaya monte edildi.
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Zeynep Şimşek, tarım işçilerinin yılın büyük bir bölümünü tarlada geçirdiğini, bu nedenle temel ve koruyucu sağlık hizmetlerinden (aşı, anne çocuk sağlığı, hamilelik dönemi ve sonrası bakım, erken tanı) yararlanamadıklarını kaydederek tarlada mobil sağlık hizmetine başvurduklarını kaydetti.
Özelde Şanlıurfa'nın, genelde ise bölgenin tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Şimşek, özellikle GAP'ın bazı bölümlerinin hayata girmesiyle tarıma dayalı yaşamın gelecekte de bölge halkı için önemli bir ekonomik kazanç olacağını kaydetti.
Kent nüfusunun yüzde 60'nın geçimini tarımla sağladığını, bunların büyük bölümünü mevsimlik tarım işçilerinin oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Şimşek, kentte Birleşmiş Milletler tarafından uygulanan "Kadın ve Kız Çocuklarının Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı Projesi"nin destekleyicilerinden Sabancı Vakfı'nca finanse edilecek bir hibe programının söz konusu olduğunu söyledi.
Bu çerçevede Şanlıurfa Belediyesi ve HRÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü olarak hazırladıkları, "Mevsimlik Tarım İşçisi Kadınları ve Çocuklarının Gezici Sağlık Hizmeti Yoluyla Sağlık Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Projesi"yle programa başvurduklarını belirten Doç. Dr. Şimşek, projelerinin geçen hafta kabul edildiğini bildirdi. Doç. Dr. Şimşek, vakfın projeye 15 bin YTL hibe sunacağını, projenin ortaklarından valilik ve belediyenin de maddi destek vereceğini belirtti.
Tarıma dayalı toplumlarda stabil sağlık hizmetlerinin verilmesi konusunda zorluklar yaşandığını ifade eden Doç. Dr. Şimşek, bu nedenle sağlık hizmetini tarımda çalışan insanların ayaklarına götürmek gerektiğini savundu. Doç. Dr. Şimşek, bölgenin sağlık göstergeleri açısından yetersiz bir konumda olduğunu söyledi.
Proje kapsamında gezici sağlık aracıyla önceden tespit edilen tarlalarda çalışan işçilere temel sağlık hizmeti verileceğini bildiren Doç. Dr. Şimşek, şöyle devam etti:
"Çocuk ve kadınlara aşı yapılmasının yanı sıra basit kan tahlilleri ve sağlık eğitimi de verilecek. Projemizi, kent merkezine yakın tarlalarda yaklaşık 5 bin kişiye yönelik uygulayacağız. Amacımız, özellikle çocuklarda aşılama oranını artırmak. Proje, işçilerin evlerine dönme zamanına yakın kabul edilmesi nedeniyle 2008 Mayıs ayında başlayacak. Ancak bu zaman içerisinde alan taraması yapacağız. Projemizin diğer kentlerdeki tarım işçileri için örnek olmasını diliyoruz."
Doç. Dr. Şimşek, hedeflerinin, temel sağlık hizmetlerinin verilmesinin ardından, valilik ve belediye desteğiyle işçilerin çalıştıkları tarlalarda altyapısı tamamlanmış tuvalet ve buna benzer ihtiyaçların giderileceği alanlar yapmak olduğunu bildirdi.
ÖRNEK SIHHİ TUVALET TARLAYA MONTE EDİLDİ
Şanlıurfa İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında tarım işçilerinin çalıştığı tarlalarla sıhhi tuvalet yapılmasına karar verilmesinin ardından, Şanlıurfa Belediyesi konuyla ilgili çalışma başlattı.
Tarım işçilerinin sağlığını korumaya yönelik olarak tarla sahipleri tarafından yaptırılması istenen sıhhi tuvaletten bir örnek inşa eden Şanlıurfa Belediyesi Temizlik ve Çevre Müdürlüğü, örnek tuvaleti, gezici sağlık hizmeti sırasında tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı bir tarlaya monte etti.
Konu hakkında bir açıklama yapan Temizlik ve Çevre Müdürü Mehmet Palalığolu, Şanlıurfa Belediyesi olarak sadece mücavir alan sınırlarında değil, her yerde insan sağlığını önemsediklerini ifade etti. Palalıoğlu açıklamasında şu sözlere yer verdi: "Amacımız tarlada çalışan tarım işçilerinin daha hijyenik, daha sağlıklı koşullarda yaşam sürdürmelerine katkıda bulunmaktır. Bu yüzden Şanlıurfa Belediyesi olarak örnek teşkil etmesi amacıyla sıhhi bir tuvalet yaptık. Umuyorum ki bu örneği tüm tarla sahipleri yaptıracaklardır" dedi.