27
Aralık
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Yeşilay haftası mesajı

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Nevzat Yetkin, toplumda büyük riskler oluşturan sigara ve alkol konusunda, gençleri bu büyük riskten kurtarmak için örnek olup, sigara ve alkolün özellikle genç kuşak için ciddi tehdit oluşturduğunu unutmadan acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.

İl Sağlık Müdürü Nevzat Yetkin, Yeşilay Haftası nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, tütün ve alkol bağımlılığını iyi bilmek ve genç kuşakların bu kötü alışkanlıktan uzaklaştırılması gerektiğini kaydederek, "Sigara ve alkol kullanımı, insan vücudunun savunma sistemini çökerterek sayısız hastalık ve ölümlere zemin hazırlıyor. Sigaranın içerdiği 4 binden fazla zehirli kimyasal maddenin, insan sağlığı üzerinde yaptığı öldürücü etkiler nedeniyle, en önemli halk sağlığı sorunlarının başında yer almaktadır. Sigaranın akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane böbrek mide ve kan kanserine, Alkol kullanımı ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açmaktadır" dedi.

Yetkin, sigara ve alkolün zararları hususunda bilgiler vererek şöyle devam etti:

"Sigara peptik ülser, kronik bronşit, felç, astım, reflü, erken menopoz, diş eti iltihabı, kemik erimesi ve katarak hastalıklarına zemin hazırlarken, hamilelerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini de beraberinde getirmektedir. Sigarada bulunan nikotin bağımlılık yapma özelliği olan bir maddedir. Sigara dumanının içerdiği katran akciğerlere zarar verirken, karbon monoksit kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açar, atardamarların iç duvarlarına zarar verir, kalp krizine neden olur. Sigara içen annelerin sütlerinde bulunan dioxin maddesi, öldürücü etkiye sahip bir zehirdir. Sigara dumanının içerdiği amonyak, arsenik, hidrojen, siyanür, formaldehit ve metan gibi son derece zehirli olan maddeler ise insan ölümlerine zemin hazırlamaktadır. Günde 5 adet sigara içen kişi Çernobil kazasının 100 kilometre çevresinde bulunan biri kadar radyasyon almaktadır. Tütün sigara ve alkol güçlü bağımlılık yapma özelliğine sahiptir. Alkol kullanımının yüksek tansiyon, siroz, ülser, gastrit ve kalp hastalıklarının oluşumunda temel risk faktörü olduğu bilinmektedir. Beslenme bozuklukları kronik ishaller, karaciğer iltihabı ve mide kanamalarına yol açan alkol kullanımı hamile bayanlar için çok büyük riskleri beraberinde getiriyor. Hamileliği süresince alkol tüketen bayanlar ; sakat ve erken doğum ile bebeklerinde zeka geriliği riskleriyle karşı karşıyadır. Tütün sigara ve alkolün güçlü bağımlılık yapma özelliğine sahip ve sigara içmeyi bir kez deneyen her dört kişiden üçünün sigara tiryakisi olma riskinin varlığını koruduğu unutulmamalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 15:03:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?