27
Aralık
2024
Cuma
GÜNCEL

Böcek üretimi başladı

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Korumu Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Ertan Yanık, zararlı böceklerle mücadele için böcek yetiştirme merkezi kurdu. Böcek yetiştirme merkezinde Psyllası isimli zararlı böceğe karşı Anthocoris Minki avcı böceğini yetiştiriliyor.

Günümüz modern tarımsal mücadele yöntemlerinin seçiminde çevreye en az zararı olacak yöntemin seçilmesinin göz önünde tutulacağını belirten Şanlıurfa Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Korumu Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Ertan Yanık, "Doğada zararlı ve yararlı organizmalar bir arada belirli bir denge içinde bulunur. Doğadaki bu sistem doğal denge olarak adlandırılır. Dışarıda bu sisteme yapılacak müdahaleler, örneğin zamansız veya gereksiz yapılan ilaçlı mücadele bu dengeyi bozacak ve zararlıların artmasına sebep olacaktır" dedi. Kültür bitkilerinde zararlı olan canlılar üzerinde beslenerek onların popülasyonlarını azaltan, doğal düşman adını verdikleri canlılar olduğunu kaydeden Dr. Yanık, bu canlıların tarımsal ürünlerdeki zararlıları azaltarak insanlara yarar sağlamış olduğunu belirtti. Zararlılara karşı ilaçların yoğun kullanılması insan ve hayvan sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Dr. Yanık, "Gıda maddelerindeki ilaç kalıntıları, çevre kirlenmesi ve buna yüksek ilaç fiyatları da eklenince, kimyasal mücadeleye alternatif çevre dostu ve daha ucuz mücadele yöntemlerine geçilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu yöntemlerden en ümit verici, en çevre dostu, en ucuzu ve en sürdürülebilir olanı ise biyolojik mücadeledir" diye konuştu.

Şanlıurfa ve Gaziantep İllerinde fıstık üretiminin yüksel olduğuna dikkat çeken Dr. Ertan Yanık, "Şanlıurfa ve Antepfıstığı ağaçlarında önemli zararlarından birisi Psyllası isimli zararlı böcektir. Bu zararlı, yapraklarda ve yeni sürgünlerde bitki özsuyunu emerek beslenir. Bu beslenme sırasında tatlımsı bir madde salgılar. Zararlının çok yoğun olduğu ağaçların altı, bu tatlımsı maddelerin kristalleşip dökülmelerinden dolayı bembeyaz olur. Zararlı böcek yılda 5-6 döl verebilmektedir. Antepfıstığı Psyllası zararı sonucu, yapraklar zamanından önce dökülür. Yaprakların zamanından önce dökülmesi, hem ağacın zayıf kalmasına hem de meyveyi oluşturacak karagözlerin dökülmesene sebep olur. Zararlıyla mücadelede ilaçlar yetersiz kalabilmektedir. Bazen de ilaç uygulansa bile popülasyonları aratabilmektedir. Ayrıca organik Antepfıstığı yetiştiriciliğinde de kimyasal ilaç kullanılması istenilmeyen bir mücadele yöntemidir" şeklinde konuştu.

Dr. Ertan Yanık, Türkiye'nin en iyi fıstık üretiminin yapıldığı Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde, fıstık zararlısına karşı böcek üretme merkezini kurduklarını belirtti. Yanık, "Antepfıstığı psyllası biyolojik mücadelesinde zararlıların yumurta ve nimferiyle (nimf: zararlının ergin olmadan önceki dönemine verilen isim) beslenerek onları öldüren değişik avcı böcekler vardır. Bu böceklerin en önemlilerinden birisi olan ve bölgemizde de mevcut bulunan, bilimsel ismi Anthocoris Minki olan avcı böceğinin kitle halinde üretim çalışmaları Türkiye'de ve Dünyada ilk olarak Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü böcek yetiştirme merkezinde başlamıştır. Bu faydalı böceğin Antepfıstığı ağaçlarına deneme amaçlı salım çalışmaları da önümüzdeki günlerde başlayacak. Önümüzdeki yıllarda böceğin üretim imkanları ölçüsünde önceden talepte bulunan organik Antepfıstığı yetiştiricileri bölümümüzden düşük bir ücret karşılığında bu faydalı böceklerden temin edebilecektir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 31 Mart 2006 Cuma 14:28:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?