Şanlıurfa'nın Birecik İlçe Kaymakamı Tuncay Sonel, yoğun çalışma temposunu mesai saatleri dışında da sürdürüyor.
Hafta sonu tatili olmasına rağmen, yanına hiç kimseyi almadan ilçedeki kamu kurumlarının hizmetlerinin işleyişini denetleyen Kaymakam Sonel, esnafı da sabahları tek tek dolaşarak ziyaret ediyor, çaylarını içiyor, sohbet ediyor.
Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ne 3 ay önce atanan 36 yaşındaki Kaymakam Sonel, işe önce eğitimden başladı. İlçedeki 656 öksüz ve yetime sahip çıktı. Hepsine tek tek mektup yazdı, dileklerini sordu, kimseyi rencide etmeden istekleri yerine getirdi.
İlçede 3 ayda çalışmalarıyla 2 çocuk babası iken Birecik İlçesi'nde bir anda 656 öksüz çocuğun "Kaymakam baba"sı oldu. İlçede kimileri ona "Halkın kaymakamı", kimisi zenginden alıp öksüze dağıttığı için "Urfalı Robin Hood" diyor. Birecik Kaymakamlığı'na giden bir kişinin gözüne ilk takılan şey, kaymakamın kapısındaki "Vurmadan giriniz" yazısı dikkat çekiyor. Kendisini ziyaret etmeye giden herkese aynı mesafede yaklaşan Kaymakam Tuncay Sonel, elleriyle misafirlerine çikolata ikram ediyor.
Henüz 36 yaşında olan Kaymakam Tuncay Sonel, 12 yıl mülki idare amiri olarak görev yaptı. İlk olarak 1996'da Kütahya Simav Kaymakam Vekilliği'ne atandı.
3 ilçedeki kaymakamlık görevinden sonra 2005 yılının Kasım ayında Şanlıurfa'nın Birecik'e İlçesi'nde göreve başladı. Göreve başlar başlamaz ilk olarak eğitime el atan Kaymakam Sonel, yetim çocuklarla ilgilenmeye başladı, onlara adeta hem anne hem baba, hem de yönetici oldu.
Öksüz Çocuklara Mektup Projesi'ni başlatan Kaymakam Sonel, Birecik'e bağlı 69 köy, 2 belde, 66 mezra ve ilçe merkezinde ilkokul 1. sınıf ile 8. sınıf arasında öğrenim gören 6-15 yaş grubundaki tüm çocukları araştırdı.
656 öksüz çocuk olduğunu tespit etti. Hiç usanmadan, yorulmadan 656 çocuğa kendi eliyle mektup yazdı. Mektubunda, "Aileniz hayatta olsaydı onlardan ne isterdiniz" diye sordu. Çocuklar da beklentilerini "Kaymakam baba" ve "Kaymakam amca" diye başlayarak sıraladı. Çocukların kimisi bisiklet, kimisi bilgisayar, kimisi ayakkabı, kimisi okul çantası kimisi de giyecek istedi.
DUYGU DOLU MEKTUPLAR
Birecik Mirkelam İlköğretim Okulu 5/B sınıfı öğrencilerinden Sariye Karacan mektubunda, "Babam hayatta olsaydı ayakkabı, yeni önlük isterdim. Külotlu çorap isterdim. Babama hiç ölme derdim. Önlüğümü hep komşularımız verdi. Annem bana önlük alamadı. Bir de elbise isterdim. Ben daha annemin karnında 3 aylık iken babam ölmüş. Kardeşlerim var okuyamıyor. Hep borç ediyoruz. Görüşmek üzere hoşça kalın" dedi.
Bir başka öğrenci de mektubunda, "Kaymakam amca öncelikle beni düşündüğün için size çok teşekkür ediyorum. Ben yazma bilmediğim için bu mektubu dayımın oğlu Cemal Bindal'a yazdırıyorum. Duygu ve düşünceleri ben söylüyorum. Babam olsaydı bisiklet, oyuncak kamyon, ayakkabı ve giyecek isterdim. Bu isteklerimi yerine getirirseniz çok sevinirim" diye yazarken, ismini açıklamasını istemeyen bir başka öğrenci de "Kaymakam baba. Ben senden kırmızı uçlu kalem istiyorum. Benim hiç kırmızı uçlu kalemim olmadı" isteğini belirtmiş.
Kimisi ağlatan, kimisi güldüren bu mektupları bir bir okuyan Kaymakam Tuncay Sonel, bazen gözyaşlarını tutamamış. Kaymakam, çocukların isteklerini yerine getirmek için, çocuklar rencide edilmeyecek şekilde hareket etti. Gün kararır kararmaz, herkesin ortalardan çekildiği bir zamanda ortaya çıkarak aldığı hediyeleri birer birer evlere kendi eliyle teslim etti.
Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ne 3 ay önce başladığını belirten Kaymakam Tuncay Sonel, "Önceliği eğitime verdim. Annesi ve babası olmayan çocukları tespit ettim. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, 'Geleceğin Türkiye'sinde onlar olacak' sözünü hiç unutmadım. Çocuklara gönderdiğim mektubunda 'eğer annen veya baban hayatta olsaydı ondan ne isterdin?' diye sordum. Cevaplar tek tek geldi. 656 çocuğun mektubu vardı. 2 kendi çocuğum ile birlikte toplam 658 çocuğum oldu. Çocuklar; elbise, bisiklet, külotlu çorap, bilgisayar, çikolata gibi şeyler istiyordu. Duyarlı olan esnaftan yardımlar alındı ve ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı" dedi.
Kaymakam Sonel'in bu icraatından sonra esnaf da yardım için sıraya girdi. Tüm okulları tek tek dolaşmaya başlayan Kaymakam Sonel, ailelerden kızlarını okula göndermelerini istedi. Bu sayede 98 çocuk yeniden okullu oldu. Sonel, yalınayak ve lastik ayakkabıyla gezen öğrencileri görünce "Lastik ayakkabıya son" kampanyasını başlattı. Halkı ve öğrencileri kitap okumaya teşvik etmeye çalışan Kaymakam Sonel, okuma startı verdi. Yarıyıl tatilinde en çok kitap okuyan 95 okuldaki birincilere altın verileceği sözünü verdi.
Okullarda kimsenin lastik ayakkabı giymeyeceğini belirten Kaymakam Tuncay Sonel, "Öğrencilerin lastik ayakkabı giymesini istemedim. 3 bin 241 kız ve erkek çocuk tespit ettik. Okulların açıldığı gün ayakkabıları vereceğiz. Birecik'te 22 bin öğrenci var. Bunun bin 700 kişisi takdirname getirmiş öğrenci. Turgut Özakman'ın 'Şu Çılgın Türkler' kitabını bin 700 öğrenciye dağıtacağız. Toplum olarak okuma özürlüyüz. Okumayı teşvik etmek için kitaplar dağıtacağız. 95 okulda 95 öğrenciye cumhuriyet altını dağıtacağız. Yeter ki okuma alışkanlığını getirelim" dedi.
Kaymakam Tuncay Sonel, Birecik'te sanayi esnafını tek tek gezerken, kimi esnaf hayatlarında ilk kez bir kaymakamın işyerlerine geldiklerini söyledi.